Над 80% от зеленчуците и половината от месото са внос

„Над 80% от зеленчуците и малко повече от половината месо са внос. Разчитаме много малко на родно производство“. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието Иван Станков.

„Още в началото на нашия мандат ние защитихме нашите приоритети в Съвета на министрите на ЕС. Там за първи път представихме първенството на Съвета по зърнопроизводството, защото то е важно за България. Има много нови приоритети, на базата на които ние разработваме аграрната политика на страната и новите критерии“, каза земеделският министър.

Необходими са промени в нормативната уредба, които да доведат до по-сериозен контрол на вносните хранителни стоки и продукти, смята Иван Станков.

Той предупреди, че правителството тази година, за разлика от друг път, няма да се намесва на пазара на храни преди празниците. Промоции на агнешко месо и яйца няма да има, цените им са по-ниски в навечерието на Великден, обяви  земеделският министър. Станков обаче смята, че е  нужно да се изградят по-добри връзки между производители, прекупвачи и търговци.

Министърът е категоричен, че  трябва да се запази разделението на производителите, които влагат само мляко за млечни продукти и такива, които ползват заместители. Правителството ще обжалва решението на Върховния административен съд на първа инстанция за отмяна на наредбата на Министерство на земеделието за палмовите масла, стана ясно от думите на земеделския министър. Той се надява разумът да надделее и наредбата да остане в сила.

За Екатерина Терзиева

Вижте също

Птичи грип

Еврокомисията ще даде 46,7 милиона евро компенсации на Италия заради птичия грип

Еврокомисията ще даде 46,7 милиона евро компенсации на Италия заради птичия грип. Със средствата ще бъдат компенсирани фермерите в райони, засегнати от огнища на болестта по птиците. Плащанията са финансирани от земеделския резерв и трябва да бъдат извършени до 30 септември 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *