Вкуси България със SlowTours.bg

Наночастиците в торовете може да са опасни за почвата

0

Наноматериалите, добавяни в почвата чрез торове и пречистени отпадъци, може да се окажат опасни, се казва в нов доклад на  Института по земеделие и търговска политика (IATP). Научните изследвания показват възможни негативни въздействия на наноматериалите върху човешкото здраве, тъй като те проникват в храната.

Докладът на IATP обръща внимание на деликатната връзка между микробите и микрофауната в почвата. Лабораторни експерименти са показали, че наночастиците може да увредят полезните микроби и храносмилателните системи на земните червеи, които участват в производството на нова почва.

Наноматериалите се рекламират като компонент, който повишава ефективността на торовете. Тъй като за нанотехнологиите в индустрията няма специална регулация, преди пускането им на пазара не се прави оценка на безопасността.

Някои изследователи приемат, че наноматериалите все повече присъстват в пречистените отпадъчни утайки, които се използват за наторяване на 60% от земеделската земя в САЩ.

“В светлината на публикуваните изследвания, администрацията на Обама трябва незабавно да въведе мораториум върху торене с пречистени отпадъци. това ще даде време на изследователите да преценят дали наночастиците в почвата са безопасни”, казва д-р Стив Съпан от IATP.

В доклада на института се определят и някои рискове за селскостопанските производители и земеделци, които използват утайки с наноматериали. Те могат да получат възпаление на белите дробове, фиброза и други токсикологични въздействия.

Споделете.

Коментирайте

Close