Вкуси България със SlowTours.bg

Немска фирма първа инвестира в индустриалната зона в Божурище

0

Германската компания “Бер – Хелла Термоконтрол“ (Behr-Hella Thermocontrol GmbH – BHTC) е първата, която инвестира в индустриалната зона в Божурище. Там тя ще изгради предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони. Във вторник фирмата получи сертификат за инвестиция клас А от служебния министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

В икономическата зона ще работят експортноориентирани компании, свързани с производството на електроника и електронни продукти, посочи Василев.

Строежът на германското предприятие  ще започне още през това тримесечие, а заводът ще заработи през пролетта на 2014 г. Инвестицията ще надхвърли 42.5 млн. лв. и ще разкрие нод 350 нови работни места.

“Това е първата мащабна инвестиция в рамките на икономическа зона София-Божурище“, отбеляза Василев. Според него има положителна тенденция за сертифициране на все повече проекти в областта на високите технологии. Той припомни, че само от началото на годината досега са сертифицирани три проекта за 44.5 млн. лв. изцяло във високотехнологичните производства и научноизследователската и развойната дейност и разкриващи над 650 нови работни места.

“Бер – Хелла Термоконтрол“ е съвместно предприятие, основано през 1999 г. между германските Hella KGaA Hueck & Co. и Behr GmbH & Co. KG. То е сред ключовите производители на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации. Основни клиенти на фирмата са големите производители на автомобили като тези от групата на Фолксваген, Мерцедес-Бенц, Порше, Дженеръл Мотърс и др. Освен централната производствена база в гр. Липщадт, Германия, BHTC има подразделения още в САЩ, Китай и Индия.

Споделете.

Коментирайте

Close