Вкуси България със SlowTours.bg

Норвежка компания купи "Глобул" за 717 млн. евро

0

Норвежката компания “Теленор” купува мобилния оператор “Глобул” за 717 милиона евро. Купувачът вече е подписал споразумение с ОТЕ за придобиването на “Глобул”, която е  вторият по големина мобилен оператор в България с 4,5 милиона абоната и пазарен дял от 36%. Сделката е без приспадане на парични средства и задължения като включва и „Германос България“.

„Въз основа на нашия опит от успешната работа на “Теленор” в региона силно вярваме, че можем да бъдем полезни на българския пазар. Като прибавим нашия мащаб и опит към възможностите и познаването на пазара от страна на Глобул, можем да предложим още по-добро качество и съвременни услуги на българските клиенти“, заяви Фредрик Баксос, генерален директор и президент на „Теленор Груп“.

В момента базираната в Норвегия компания за Централна и Източна Европа присъства в Унгария, Сърбия и Черна гора. Дружеството е лидер по отношение на пазарния дял на приходите в последните две страни.

„Влизането ни на българския пазар увеличава възможностите за трансгранично сътрудничество и увеличаване на ефективността, от което ще се възползват както клиентите ни, така и „Теленор Груп“. Ние виждаме и потенциал за разрастване на мобилната информация и интернет базираните услуги на пазара“, каза Кйел-Мортен Йонсен, изпълнителен вицепрезидент и директор за Европа.

„Глобул“ присъства на българския пазар от 2001 г. В края на 2012 компанията е с 4,5 милиона мобилни абонати и 36% пазарен дял. През 2012 г. „Глобул“ и “Германос България” имат постъпления от 378 милиона евро и печалба преди данъци, такси и амортизация в размер на 135 милиона евро.

Сделката се очаква да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г., след приключване на всички необходими процедури и одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Споделете.

Коментирайте

Close