Вкуси България със SlowTours.bg

Ограничават ВЕИ-мощностите заради рекордно ниско потребление

0

Работните мощности на фотоволтаичните  и вятърни електроцентрали ще бъдат ограничени от 10 до 17 часа на 6 и 7 май по искане на Електроенергийния системен оператор. Заради рекордно ниското потребление,  максималните работни мощности ще бъдат редуцирани с 40%.

В 5 часа на 5 май е отчетен  най-ниският товар от 2000 мегавата, а в 15 часа на съшия ден товарът в системата е бил 2 200 мегавата. На 5 май износът е бил 120 мегавата, а производството на електроенергия 2 750 мегавата. Въпреки ниските товари,  вчера не са налагани ограничения на производството на електрическа енергия от и вятърни електроцентрали, което е било близо 45% от цялото производство на електроенергия за отделни часове. Точните данни за товарите през почивните дни ще станат ясни на 7 май, когато ще бъдат получени данните за производство от възобновяеми източници от трите ЕРП-та.

На минимален товар, заради ниското потребление на електроенергия в страната през почивните дни, са работели всички топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство. Според данните на дежурните диспечери, в 5 часа сутринта на 6 май товарът е бил 2 135 мегавата, износът за 6 май е 250 мегавата.

Предприетите мерки се прилагат с цел осигуряване на баланса между потребление и производство и необходимата степен на сигурност.

Споделете.

Коментирайте

Close