Вкуси България със SlowTours.bg

Елисейският дворец продава на търг винената си колекция

0

Любителите на виното във Франция скоро може да притежават бутилка вино от личната колекция на президента Франсоа Оланд. Елисейският дворец продава на търг част от съдържанието на винената си изба.

Според изявление на френската аукционна къща Drouot, 1200 бутилки от президентската винарска изба ще бъдат продадени. Това е 10% от цялото количество вина, с които президентството се представя пред държавни глави и монарси. Бутилките, които ще бъдат продадени, са малко и не са достатъчни с тях да бъде организиран цял прием.

Построен през 1947 г., избата в Елисейския дворец е бил разширявана през десетилетията. Вината за продажба са предимно Бургундско и Бордо. Тръжните цени варират от 15 евро до 2200 евро, но очакваната стойност на някои от по-редките бутилки може вероятно да бъде много по-висока.

Очаква се постъпленията да стигнат поне 250 000 евро. Те ще бъдат използвани за закупуването на много по-скромна колекция от вина, а излишъкът ще отиде в бюджета на Франция.

Идеята на президента за търга не е нова – през 2012 г. кметството в Дижон продаде 3500 бутилки бургундско вино от избата си, за да осигури повече средства за социални услуги. Стъпката е напълно в стила на Оланд – откакт встъпи в длъжност през 2012 г., той се опитва да се наложи като “нормален президент”, или някой, който обича хората повече от парите.

Споделете.

Коментирайте

Close