Вкуси България със SlowTours.bg

Определиха пет зони за улов на рапани в Черно море

0

Пет зони за улов на рапани в Черно море определиха на среща във Варна в сряда изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов и браншови организации.

В северната част на черноморското крайбрежие са обособени три зони, а в южната – две.  Териториите са в Балчишкия залив – на отстояние 4 мили, пред Варна на 8 мили от брега, пред Бяла – на 5 мили, под Емине, която попада в 3-милната зона, и последната зона е пред Маслен нос и Ахтопол и е в 3-милната зона.

Зоните са определени така, че да не се нарушават екологичното равновесие по брега на Черно море, зоните, които влизат в Натура 2000, както и размножаването на рибата, посочиха от ИАРА.

Рапани в определените зони ще ловят до изчерпване на ресурса, след което ще се определят нови. Според Института по рибни ресурси това ще продължи поне 1-1,5 г. След това ще се отворят нови “водни прозорци” за улов на рапани.

Определените зони за улов на рапани и техните координати ще се включат в Системата за наблюдение на риболовните кораби и от Центъра за наблюдение във Варна ще осъществяват контрол дали те зони се спазват от рибарите или не, заяви Господинов.

Бракониерите, хванати да ловят рапани извън тези територии,  ще бъдат глобявани от 3 до 5 хил. лв., според  Закона за рибарството и аквакултурите. Вече се прилага и точкова система за нарушения, извършени от рибарите, припомни шефът на ИАРА. Когато един рибар събере над 70 точки от нарушения, ще му се отнема разрешителното за стопански риболов за период от 1 година. При събрани 90 точки, разрешителното за риболов ще се отнема окончателно.

За улов на рапани извън разрешените зони ще се налагат наказания от 8 до 10 точки.

Споделете.

Коментирайте

Close