Вкуси България със SlowTours.bg

Очакват рекордни добиви от пшеница в света

0

Световната организация по храните (FAO) към ООН очаква рекордни добиви от пшеница в света. Прогнозите на експертите са, глобалното производство на зърно да отбележи ръст с 5,4% в сравнение с предходната година и да достигне 695 млн. тона.  Все пак това ще е с около 6% по-малко в сравнение с рекордните добиви от 2011 година.

При фуражното зърно и царевицата също се очаква реколтата да е с около 10% по-добра. Според експертите на FAO, тазгодишната реколта от царевица в Америка може да достигне своя исторически връх от 1936 г. насам. Русия и страните от Общността на независимите народи (ОНД) също очакват по-високи добиви, след като заради сушата миналата година претърпяха тежки загуби.

Реколтата от пшеница и в България тази година се очаква да бъде добра, площите са в добро състояние и няма измръзвания на посевите, съобщи неотдавна изпълнителният директор на Софийската стокова борса Васил Симов. През първия месец от годината цената на пшеницата у нас е била около 480 лева за тон без ДДС, което е с 50 на сто повече спрямо януари 2012 г., когато е била около 320 лева за тон. През миналата година за първи път от десет години качеството на житото у нас се повишава и около 30 процента от реколтата е била с характеристиките на втора Б група, която се използва за производство на брашно тип 500.

През юли миналата година общото производство на пшеница у нас е било близо 3 млн. тона, сочат  данните на Главна дирекция „Земеделие и поземлени отношения” на Министерство на земеделието и храните.

Реколтираните площи с пшеница са били 67.59% или 7 355 866 дка от общо засетите за страната 10.9 млн. дка. Отчетеният среден добив за страната е 407 кг/дка.

Най-интензивна е била жътвата в областите Русе,Велико Търново, Силистра, Бургас и Плевен. Най-високи добиви на пшеница са били регистрирани в областите Добрич – 474 кг/дка, Разград – 452 кг/дка, Плевен – 442 кг/дка, Велико Търново – 438 кг/дка, Силистра – 436 кг/дка, Варна – 423 кг/дка.

 

Споделете.

Коментирайте

Close