Плодове, подправки и билки освежават виното

0

Аромати и вкусове на подправки, билки и плодове отличават новите колекции  вина, които бяха представени на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария 2013“ от 3 до 6 април в Международен панаир Пловдив. Участниците бяха от 13 държави.

Ясно се забелязва стремежът към уникалност, като се използват нови екзотични сортове грозде и необичайни купажи, а това създава голямо разнообразие, коментира председателят на Националната-лозари винарска камара проф. Пламен Моллов.

Новост в европейски мащаб са продуктите на „Гулбанис вайн“. В тях се експериментира с ванилия и други подправки, горски плодове, ягоди, билки. Така  вината получават многопластов аромат и свежест.

В тях се срещат ухания на цитруси, шоколад, кафе, кокос, цветя. Бяло сухо вино с дъх на  прясно сено и  люляк присъства в асортимента на изба  „Логодаж“. Розе от мавруд  с  коралови нюанси в цвета и сладък финал ще покаже една от най-новите наши изби – „Манастира“. Лек вкус на чушка се усеща в някои от вината на изба „Златен рожен“, която използва билки, горски плодове, дива вишна,  ябълка и череша.

Споделете.

Коментирайте

Close