Подводна рибна ферма в открито море

Морските дарове са вкусна и полезна за организма храна, но недостатъкът е тяхната цена. В 21 век, след кравите и прасетата, хората започват целенасочено да отглеждат риба за свое препитание.

Най-новият пример за промишлено рибовъдство е проектът Velella – подводна рибна ферма в океана.

Проектът се реализира от американската компания  Kampachi Farms в сътрудничество с партньори.  В океана край Хавайските острови, на няколко метра под водата и на километри от брега е поставена сферичната конструкция  Aquapod, с диаметър 6,7 м и обем около 130 кубични метра. Aquapod служи за развъждане на вид риба тон. За да не избяга и да не бъде изядена от хищници рибата, сферата е покрита с фина стоманена мрежа, която свободно пропуска вода, планктон и рибните екскременти.

На повърхността на океана подводната ферма се наблюдава от „пастири“ – шхуни от Kampachi Farms.  Те и хранят рибата с фураж на соева основа. Aquapod позволява управлението на храненето чрез особени хранилки на повърхността на водата. Компанията съобщава, че 2000 от младите рибки толкова бързо са пораснали от соевата храна, че за половин година на рибата й станало тясно в садката и половината била извадена на сушата.

Плаващата ферма е модулна конструкция, която може да бъде оборудвана с хранилки, врати за персонала, както и с други опции. Може да се експлоатира изцяло под водата, или частично потопена.

Velella преди всичко е  изследователски проект. Задачата му е да разработи технология за отглеждане на риба в напълно автономни морски садки са автоматично хранене и проследяване чрез  GPS.  Вторият етап ще бъде свързан с търговската реализация на рибните ферми в открито море.

За Екатерина Терзиева

Вижте също

Вино

„Дни на местните вина в Ямбол“ започват в навечерието на Трифон Зарезан

„Дни на местните вина в Ямбол“ ще се проведат за пръв път в края на този месец в Ямбол. В периода от 23 до 25 януари три винарни от региона ще представят своите вина в три местни ресторанта, които имат отношение към производителите и продуктите от Ямболския край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *