Преговаряме с Турция да увеличи вноса на български ток

0

България започва преговори с Турция да активизира вноса на българска електроенергия. Целта е да се нормализира производството на ток в страната. В последните два месеца то е ограничено заради рекордно ниското потребление в страната и по-малкия износ на електроенергия заради прекалено високите такси за транзита на потоците по мрежата на “Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО).

Служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев и заместникът му с ресор енергетика Божан Стоянов заминават в петък за Истанбул да преговарят условията на работна среща с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Преносът на електроенергия до Турция става по открит през 2002 г. на границата 400-киловолтов далекопровод. Търговският обмен на електроенергия с южната ни съседка бе възобновен в средата на 2011 г. след дългогодишно прекъсване заради спорове между двете страни около строежа на хидрокаскадата “Горна Арда“. Тя трябваше да бъде построена от турския “Джейлан холдинг“, но българската страна отказа.

Вместо да изнася български ток за Турция обаче България транзитираше внос от други държави. В последните месеци е бил увеличен капацитетът на преносните количества за Турция.

В Истанбул ще бъдат обсъдени редица енергийни въпроси, сред които и създаването на съвместен комитет между България и Турция по въпросите на енергетиката, съобщиха в четвъртък от икономическото министерство.

Споделете.

Коментирайте

Close