Вкуси България със SlowTours.bg

През май оформяме короните и пръскаме овошките (ВИДЕО)

0

През май овошките нарастват бързо, но в същото време избуяват и плевелите. Поддържането на почвата чиста от плевели е постоянна грижа през цялата пролет, защото топлото време и високата влажност благоприятстват бързото развитие на плевелната растителност, съветват от nivabg.com. Обработките трябва да са плитки, да се образува тънък рохкав слой, който да изиграе ролята си на покривка, предотвратяваща бързото изпарение на влагата. Повърхностното разрохкване на почвата е най-сигурният начин за унищожаването им и за предпочитане в малките дворни насаждения. Освен че се унищожава плевелната растителност, плиткият рохкав слой възпрепятства и изпарението на така нуждата влага на дръвчетата.

Подхранването с азотни торове, ако е наложително и не е извършено през април, може да се извърши и сега, в началото на май с първото за месеца  окопаване.

Формирането на короните на младите дръвчета продължава. То се прави с първата резитба след засаждането на дръвчетата и с последвалите го няколко зимни резитби. Да се разчита само на зимната резитба не е достатъчно. Не че не би могло, но при нея се отстраняват части или цели клонки, достигнали до своето пълно развитие благодарение на хранителни вещества от почвата, за които овощарят е похарчил пари. Нещо повече, израствайки, те са потискали развитието на нужните за формиране на короната клонки и вместо желаният, е постигнат по-слаб прираст.

През май, когато ясно личи развитието на всички растежни пъпки, овощарят пристъпва към лятната резитба. По същество тя представлява филизене, т. е. премахване на развиващи се клонки в млада възраст.

При формирането на короните с водач първата работа на овощаря е да премахне, ако има, филиза, който конкурира водача. Отстраняват се и конкурентите на продължителите на скелетните клони  и разклонения, както и всички филизи, които растат навътре в короната или в друга нежелана посока (някои от тях може а бъдат запазени и да послужат за запълване на празноти в короната след като поизраснат през следващите месеци), както и всички израстващи по стъблото от основата му до първите скелетни разклонения.

Филизенето се извършва още в началото на развитието на клонките при дължина 4-5 см. С тази операция се премахват всички нежелани леторасти по скелетните клони и разклонения. На смесените клончета (които имат растежни и плодни пъпки) най-ниско израстващите филизчета се запазват. Те ще бъдат заместители на далите плод клончета. По дължината на клонката се премахват филизите, при които няма плод, но се запазва по едно през 10-12 см.

Пензирането представлява премахване чрез прещипване на растежните връхчета на израстващите филизи. По смесените клончета се пензират филизчетата, придружаващи плодовете. Това се прави когато те са развили 7-8 листа, като се прещипват така, че остават 3-4 от тях (фиг. 2) . Силните леторасти по скелетните клони и скелетните разклонения се пензират при дължина 35-40 см, за да се предизвика разклоняването им. Когато оставените в основата на смесените клонки филизи достигнат 35-40 см, те също се пензират.

Едри, сочни и добре оцветени плодове се получават след прореждането им. То се прави при големина на плодчетата колкото лешник. На майско букетче се оставя само един плод, на цветна клока по 1 до 2, а на смесена – не повече от 4. На младите, навлизащи в плододаване дръвчета, трябва да премахнете всички плодове до 50 см от върховете на водача и скелетните клони. Така ще осигурите правилен растеж.

Ягодовите насаждения трябва да се окопаят веднъж или два пъти още в първата половина на месеца, за да се предотвратят неприятните последици от развитието на плевелите. Преди цъфтежа с окопаването може да се извърши и подхранване с 15-20 г амониева селитра на квадратен метър. При засушаване една обилна поливка преди плодовете да започнат да наедряват ще се отрази благоприятно на добива.

Малините трябва да се окопаят веднъж или два пъти през месеца. Наред с унищожаването на плевелите с тези обработки се премахват и растящите в междуредията издънки. По-слабите издънки, растящи в реда, също се премахват. Така се постъпва и със силно растящите, ако те сгъстяват много насаждението. С окопаването преди цъфтежа може да се извърши и подхранване с 15-25 г на квадратен метър амониева селитра. При недостатъчно валежи през май поливането се отразява много добре на реколтата.

Следцъфтежните поливки на овощните дръвчета оказват много благоприятно влияние за правилното нарастване на клонките и наедряването на плодовете. То се отразява положително и на залагането на цветните пъпки. Извършва се 10-15 дни след прецъфтяването на съответния овощен вид.

Една обилна поливка на ягодите преди да е започнало узряването ще допринесе много за формирането на едри и сочни плодове. По време на беритбата към напояване се прибягва само при силно изразено засушаване. Поливката трябва да бъде последвана от повърхностно разрохкване на почвата и застилане на слама под плодовете, за да се предпазят от замърсяване с почва.

Ягодоплодните храсти, като касис, червено френско грозде, малини, къпини и други обикновено се нуждаят от подхранване с азотни торове. То се извършва с едно от налагащите се през май окопавания, за предпочитане още в началото на месеца.

Борбата с болестите и неприятелите е една от най-важните и ангажиращи много време майски грижи за трайните насаждения, съветват от agro-consultant.net. Пръскат се черешите и вишните срещу бялата ръжда, на черешите срещу черешовата муха, обикновено през третата десетдневка на месеца, както и срещу листни въшки и други вредни насекоми. Борбата със струпясването по ябълката и крушата, брашнестата мана по ябълката, прасковите и кайсиите, червените листни петна по сливата, сачмянката по костилковите и други болести продължава. При установена плътност от неприятели (листни въшки, листогризещи гъсеници, акари и др.) към фунгицидния разтвор се прибавя и инсектицид. Започват пръсканията срещу ябълковия плодов червей. Сроковете съвпадат с второто и третото за месеца пръскане срещу струпясването. Най-добре е борбата да започне по сигнал на местните служби за растителна защита.

Пръскания при различните култури:

  1. Череша – бяла ръжда. Провежда се второ, следцъфтежно пръскане с Байкор 25 ВП-0,15% . Срещу черешовата муха се пръска към средата на месец май. По време на летежа на мухите при избистряне на плодовете се извършва третиране на средно ранните сортове череши с инсектицидите Вазтак 10 ЕК – 0,012% , Карате 2.5 ЕК – 0,03%. При късните сортове се провеждат 2 третирания със същите инсектициди.
  2. Слива – сливов плодов червей. При плодове с големина на лешник се третира със следните инсектициди: Децис 2.5 ЕК- 0,05% и Суми алфа – 0,02%. Същите инсектициди се използват и срещу сливовата плодова оса в началото на месеца при 5% повредени плодове.
  3. Праскова – фенофаза нарастване на завръзите. Източен прасковен плодов червей – при повече от 1,5% повредени леторасти и плодове, третирайте с някои от следните инсектициди: Суперсект – 0,0125% , Дурсбан4Е- 0,12%.
  4. При семковите видове борбата се провежда срещу основните болести и неприятели – струпясване, брашнеста мана, загиване на завръзите при дюля, плодови червеи, листни въшки, многоядни неприятели – мъхнат бръмбар, майски бръмбар и др.

Фенологични фази

Болести и неприятели

Мероприятия

Препарати

от началото на май до средата на юниструпясвяне – този период е изключително важен в борбата срещу струпясването. Болестта се развива по плодовете и по листата. При ненавременна борба с болестта реколтата може да бъде унищожена напълно. При наличие на валежи и висока влажност, заразяването на плодовете протича през целия период до наедряването им колкото орехмогат да се използват фунгициди за едновременна борба и срещу причинителя на брашнестата мана като: Вектра 10 СК-0.03%; Анвил 5 СК-0.06%; Пънч 40 ЕК-0.075%; Рубиган 12 ЕК-0,06%; Сапрол 19 ЕК-0.2%; Систан 12 Е-0.06%; Скор 250 ЕК-0.02%; Топсин М 70 ВП-0.15%; Фоликур 25 ВГ-0.04%; Шавит Ф 71,5 ВП-0.2% или самостоятелно с: Байкор 25 ВП-0.075%; Браво 500-0.25%; Пръска се при фаза на плода с големина на лешник с препаратите Каптан 50 ВП-0.3%; Мерпан 50 ВП-0.2%; Мерпан 80 ВДГ-0.15%; Метеор-0.15%; и др.
брашнеста мана – през този период болестта се развива най-силно, като се заразяват само младите листа и летораститеизрязване на леторастите с признацци на болестаможе да се използва един от фунгицидите посочен за едновременна борба срещу струпясването или регистрираните за тази болест фунгициди
листоминиращи молциАко е проведено пръскане с инсектицидите, посочени в предшестващия срок, не се налага провеждане на пръскане. В противен случай се налага пръскане не по-късно от 8-ми до 10-ти май с един от следните инсектициди: Биобит ВП – 0,1%; Вазтак 10 ЕК – 0,015%; Децис 2,5 ЕК – 0,03%; Релдан 50 ЕК – 0,1%; Ларвин 375 – 0,1%; Дурсбан 4 Е – 0,1%; Нуреле Д – 0,05%; Суми алфа 5 ЕК – 0,02% и др.
ябълкова плодова осаДецис 2,5 ЕК – 0,03%; Антио 33 ЕК – 0,15%; Томбел 32 ЕК – 0,1%; Агрия 1050 – 0,15%
първа половина на май пръскане срещу ябълков плодов червей – първо поколениепръска се в началото на снасяне на яйцата или 4-8 дни по-късно с : Алсистин 25 ВП – 0,04%; Димилин 25 ВП – 0,04%; Номолт 15 ЕК – 0,05%; Каскейт 5 ЕК – 0,15%. При липса на един от горните препарати се извършва третиране във фаза на яйцата-черна главичка с един от следните инсектициди:  Антио 33 ЕК – 0,15%; Дурсбан 4 Е – 0,12%; Екалукс 25 ЕК – 0,15%; Золон 35 ЕК – 0,2%; Нуреле Д – 0,05%; Релдан 50 ЕК – 0,12% и др. инсектициди регистрирани за борба с ябълковия плодов червей.
втора половина на май пръскане срещу ябълков плодов червей – първо поколениеизползва се един от фосфороорганичните инсектициди при първото пръскане
края на май пръскане срещу ябълков плодов червей – първо поколениеРелдан 50 ЕК – 0,1%; Ларвин 375 – 0,1%; Дурсбан 4 Е – 0,1%; Нуреле Д – 0,05%; Суми алфа 5 ЕК – 0,02%
калифорнийска щитоносна въшка-пръскане срещу ларви от първо поколениеПерфектион – 0,2%; Екалукс 25 ЕК – 0,1%; Ерифан 48 ЕК – 0,15%; Золон 35 ЕК – 0,2%

 

Споделете.

Коментирайте

Close