Вкуси България със SlowTours.bg

Преработватели и търговци искат отпадане на забраната за вода в пилетата

0

Месопреработватели и търговски вериги у нас настояват да отпадне наредбата за влагането на вода в пилешкото месо и пилешки продукти. “С отпадането на наредбата не се защитава интересът на потребителите и на птицевъдите, а се лобира за корпоративни интереси на месопреработвателите и търговските вериги“, заяви изпълнителният директор на асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов, цитиран от Farmer.bg. Според него месопреработвателите и търговските вериги редовно лъжат в грамажа на пилешките продукти, в които има над 20% вода и соли.

За пръв път за т. нар. тумблиране на пилета се заговори през 2011 г. по времето на аграрния министър Мирослав Найденов. При проверки на Асоциацията на птицевъдите, Министерството на земеделието и храните, Комисията за защита на конкуренцията е Българската агенция по безопасност на храните е било установено, че от 14 изследвани проби на големи производители 8 са с наднормено съдържание на вода. В проверените пилешки продукти е константирано наличието на водни и солиеви разтвори от 28 % до 51%.

„Недопустимо е потребителите да плащат вода и соли като за пилешко месо“, подчерта Богомил Николов.

Наредбата забранява влагането на вода над 4,3 % от цялото тегло. Призоваваме служебното правителство да постави интересите на българския потребител на първо място и да запази ограниченията за влагане на вода в пилешкото месо, призова Николов.

Тумблирането и шприцоването са нормални процеси за варено-пушени деликатеси, за шунки и продукти, които са преминали термична обработка. Те обаче са недопустими за сурови продукти като пилешкото месо. Въпреки това част от производителите злоупотребяват с влагането на вода, с цел по-атрактивен търговски вид и по-ниска цена. С тумблер и шприцове всяко парче месо може да „порасне“ с до 65%.

В същото време български производители признават, че в пилетата се инжектира саламура от фосфати, карагенан, цитрати, ксантан, гума-гуар и др. Допустимата доза е 3-5% в ЕС, а у нас стига до 60-80%, което прави продуктите много вредни за здравето. Според лекари, консумацията на такива продукти води до проблеми с костите, бъбреците и черния дроб.

Споделете.

Коментирайте

Close