Производителите няма да вдигат цените на козунака

Производствените цени на козунаците тази година няма да се увеличават, увери пред BNews председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов. Той предупреди, че все пак крайната цена зависи от надценката, която ще сложат търговците.

Килограм козунак пред Великден струва между 6 и 8 лв., а най-масовият грамаж – 500 г, излиза около 3-4 лв. Между 2,60 их 2,80 лв. е цената на 300-грамовите козунаци. По-малката разфасовка по правило излиза по-скъпо, обясни Попов.

Тази година цените се задържали заради високата конкуренция на пазара.

Купувайте българските козунаци, защото са по-вкусни, пресни и без консерванти, за разлика от вносните, призова Георги Попов. Италиански и германски сладкиши заляха седмици преди Великден щандовете на големите търговски вериги. Нашите производители не използвали консерванти, защото това оскъпявало козунака, а и стоката не се застоявала по щандовете.

За Екатерина Терзиева

Вижте също

Птичи грип

Еврокомисията ще даде 46,7 милиона евро компенсации на Италия заради птичия грип

Еврокомисията ще даде 46,7 милиона евро компенсации на Италия заради птичия грип. Със средствата ще бъдат компенсирани фермерите в райони, засегнати от огнища на болестта по птиците. Плащанията са финансирани от земеделския резерв и трябва да бъдат извършени до 30 септември 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *