Птичият грип пак атакува, предупреждават за пандемия

0

Птичият грип атакува отново, а Световната здравна организация предупреди, че вирусът може да ни изправи пред нова световна пандемия.

Заразата тръгна от Китай, където първите случаи бяха съобщени още през март. До момента епидемията там е струвала около 65 милиарда долара, защото потребителите избягват пилешкото месо. Промишлеността губи средно по 1 милиард юана на ден от края на март, съобщи Ли Сирон, директор на Националната животновъдна служба. Вирусът H7N9 засегна 130 души в Китай и причини смъртта на 35 души.

Тези дни синдикален мейл предупреди лекарското съсловие във Франция за наличие на предполагаем случай на смър­тоносния птичи грип H7N9. Експертите са разтревожени от скоростта, с която вирусът се разпространява. Той мутира бързо и се допуска, че заразата вече се предава и между хората.

H7N9 е един от най-смъртоносните грипни вируси, припомнят експертите на Световната здравна организация. Човечеството няма имуни­тет за новия щам. Клиничните симптоми в почти всички случаи са много тежки, а учените още не са в състояние да изобретят ваксина.

Заразата при птиците става  без никакви симптоми и те не се разболяват. Така контролът върху разпространението на вируса става много труден. Не е и ясно как заразата се пренася върху хората. Странен е фактът, че половината от заболелите преди заразата не са имали контакт с домашни птици.

Малик Пейрис, професор по вирусология и медицински науки в Хонконгския универси­тет, предполага, че за мощта на смъртоносната зараза са отговорни тър­говците, с чиято помощ вирусът се прена­ся между птицефермите и магазините. Затова Световната здравна организация започна проверки в Китай.

През 2002 г. епидемията с щама H5N1 в Хонконг  тръгна от заразените птичи клетки. Минала­та седмица вирусът беше открит за пръв път и в птица, купена на пазара на едро в Донгуан, провинция Гуандун, на 100 километра от Хонконг.

Професор Пей­рис препоръчва Китай и Азия да преразгледат практики­те при отглеждането на птици. Той съветва да се затворят някои пазари и да започне изследване на кръвни проби, за да се засекат „тихи инфекции”.

Ако резултатите покажат, че причината за вируса е в домашните птици, справянето със заразата ще е много трудно, тъй като те са популярна храна за милиарди хора по света. Учените се опасяват, че новият щам може да инфектира и други животни – например прасета, което ще доведе до още по-масовото му разпространение.

При предишната епидемия от птичи грип бяха засегнати над 63 държави, хиляди птици умряха, имаше и стотици починали хора.

Споделете.

Коментирайте

Close