Вкуси България със SlowTours.bg

Първи сме в страните от ЕС по дял на сивата икономика

0

Делът на сивата икономика в България е най-големият сред всички 31 държави в Европейския съюз. Очаква се сенчестият сектор в страната да достигне 12,9 млрд. евро през 2013 година, или 31,2% от прогнозния брутен вътрешен продукт на страната, показват данните от доклад, поръчан от компанията за кредитни карти Visa Европа. В него се посочва, че все пак сивият сектор у нас намалява за десета поредна година. В доклада от 2011 г. нивата на скрита икономика в България са били 33% от БВП на страната.

Сивата икономика в Европа е на обща стойност 2,1 трилиона евро, което се равнява на 18,5% от БВП на Стария континент.

През 2011 г. сенчестият сектор в Европа се равнява на 19,5% от икономиката на континента. В Швейцария, Австрия, Холандия и Великобритания той е в диапазона 8-10% от БВП, а в страни като България, Хърватия, Литва и  Естония е в рамките на 30% и нагоре. Браншовете, които в най-голяма степен допринасят за високите нива на сенчестия сектор, са строителство, търговия, производство, туризъм и транспорт.

1/3 от сивата икономика в Европа е резултат от непълната отчетност от страна на бизнеса, останалите 2/3 се дължат на недекларираният труд. Според доклада прилагането на конкретни мерки за справяне с двете проблемни сфери ще доведе до положителна промяна.

Сред възможните действия на първо място е популяризирането на електронните плащания. Проучването показва, че ако електронните разплащания се увеличават със средно 10% в продължение на 5 последователни години, сивата икономика може да спадне с до 5%. Намаление от около 1/10 може да се очаква при фокусиране върху секторите, които в най-голяма степен не отчитат приходите си от продажби – таксиметрови услуги, ресторанти, барове, автосервизи.

В страни, където електронните плащания са широко използвани като Великобритания, размерът на сивата икономика е значително по-малък, отколкото в държави като България, където електронните плащания не са така разпространени.

По данни на Евростат едва 9% от българите са пазарували онлайн през 2012 г. спрямо 73% от жителите на Великобритания.

Друга мярка за справяне със сенчестия сектор е популяризирането на електронното правителство, най-вече възможността за заплащане на различни публични услуги онлайн.

Споделете.

Коментирайте

Close