Размерът на банковите влогове на държавните фирми ще остане тайна

0

Размерът на банковите влогове на държавните фирми няма да бъде разкриван и ще остане банкова тайна дори и след влизането в сила на новите правила, които се готви да приеме служебният кабинет. Ще се съобщава само процентът на нетната експозиция на дружеството, когато той превишава ограничението за концентрация от 25% в една кредитна институция, съобщава Mediapool.bg.  Това стана ясно от думите на премиера Марин Райков и на финансовия министър Калин Христов след заседанието на правителството във вторник.

В момента около 54% от депозитите на държавните дружества са в концентрирани в една банка, разкри неотдавна служебният премиер. той не назова името на финансовата институция, но  според официална информация на Министерството на финансите от времето на Симеон Дянков това е Корпоративна търговска банка (КТБ). През 2009 г. тя е държала 37% от депозитите на държавните фирми, докато през следващата година делът й вече е 70%. По оценка на кредитната агенция “Фитч”, 87% от парите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), което е 624 млн. лв., са в същата банка.

Очаква се най-рано на 22 май служебният кабинет да одобри промените в правилника за реда на упражняване правата на държавата в търговските дружества с над 50% държавно участие в капитала, каза финансовият министър Калин Христов. В момента тече общественото им обсъждане,  което трябва да приключи до 13 май.

След като бъдат одобрени, правилата ще станат задължителни. Според тях, компаниите с над 50% държавно участие ще са длъжни да представят в Министерството на финансите тримесечни и годишни финансови отчети. Те ще съдържат счетоводен баланс, приходи и разходи, собствен капитал, паричните потоци и приложенията към тях.

И в момента годишните отчети на държавните фирми могат да се видят в търговския регистър, а тримесечните се публикуват на интернет страницата на Министерството на финансите. В тях обаче няма информация в коя банка или банки държавните фирми държат парите си.

Държавните фирми, които не отговарят на новите правила за средствата си в банките, ще имат половин година за изпълнението им, предвиждат промените в правилника.

При неспазване на новите изисквания от държавните фирми,  ресорният министър има право да намали с до 50% заплащането на мениджърите им.

Банката, в която са 54 % от депозитите на държавните дружества, няма да бъде дестабилизирана заради новата наредба, обеща служебният премиер Марин Райков на 30 април. Той призна, че ако новите правила бъдат приети, държавните дружества ще трябва да намалят дела на парите си в нея.

Споделете.

Коментирайте

Close