Разходите на фермерите падат наполовина с модерни трактори

0

Инвестициите в нова техника може да намалят с 30-50 на сто разходите на българските фермери. Тенденцията в обновяването на агропарка у нас е да се купуват по-мощни трактори и комбайни, с които се повишава значително производителността, заяви пред “24 часа” Георги Алексиев, шеф на Контролно-техническата инспекция към министерството на земеделието.

От 2006 г. насам благодарение на европарите от САПАРД и програмата за развитие на селските райони всяка година се увеличава регистрираната нова техника. Инвестициите за модернизацията на машините минават 1 млрд. лв.

Все още обаче повече от 80% от тракторите у нас са над 10-годишни. От регистрираните 59 459, произведените преди 2001 г. са 48 220.

Голяма част от старата техника обаче реално вече не се ползва, уточни Алексиев. Иначе средната възраст на тракторите у нас е 22 г., а на комбайните – около 18 г., показват данните на българската асоциация на търговците на агротехника. Смята се, че за обновяване са нужни 580 млн. евро, за да може средната възраст на тракторите да падне до 13 г., а на комбайните – до 11 г.

Обработваемата площ на един трактор за Европа е средно 19,7 хектара, а за България – 62,7 хектара. С тези цифри сега България била на нивото от 1969 г.

За ефективността на комбайните е важно както количеството обработена площ за единица време, така и минималните загуби на продукция по време на жътва.
Ако при старите машини загубите при разпиляване са повече от 5%, с новите тези показатели падат до 1-1,5%.

Споделете.

Коментирайте

Close