Задължиха мандрите да обявяват сиренето с палмово масло

0

Българската агенция по безопасност на храните задължи мандрите да обявяват за половин година занапред дали ще влагат в производството си палмово масло. От БАБХ са изпратили инструкции до предприятията за млекопреработка, с които ги задължават да подават информация.

От 1 януари българските производители на млечни продукти бяха задължени да произвеждат в рамките на едно предприятие или само продукти от мляко, или само от растителни мазнини. Глобата за нарушение бе 10 000 лв., а за повторно неспазване на разпоредбите се отнемаше и лицензът за работа.  29 от общо 76 мандри, или 38% от всички, декларираха, че ще продължат да влагат растителни мазнини в продуктите си.

Изискванията бяха въведени, тъй като по магазините имаше млечни продукти с растителни мазнини, които се представяха за истинско сирене или кашкавал. Това нарушава Закона за защита на потребителите. Друг проблем е, че се създава дъмпинг с ниските цени, от който страдат мандри, които използват само истинско мляко.

Преработвателите обаче оспориха наредбата с мотива, че заради шестмесечното ограничение не могат да изпълнят поръчките на компании, които имат интерес към покупка на имитиращи продукти. В началото на април Върховният административен съд отхвърли  наредбата и сега мандрите могат да работят с всякаква суровина.

Налице е казус, при който няма законова база за обявяване на производството, но от друга страна пък БАБХ настоява за това.Независимо, че наредбата се отмени, това е инструмент за контрол върху пазара, мотивираха се експертите от агенцията. Целта е са се събира информация какви количества продукти с палмово масло се предлагат в магазинната мрежа.

Споделете.

Коментирайте

Close