Вкуси България със SlowTours.bg

Срив в добивите от рапица след ветото върху неоникотиноидите

0

Тотален срив в се очертава в производството на рапица в Европейския съюз, след като Еврокомисията ще ограничи от 1 декември тази година производството на три вида пестициди. Те са от класа на неоникотиноидите и ветото върху тях се налага заради смъртоносното им действие върху пчелите.

Европейският съюз е сред най-големите производители на маслодайни култури, а рапицата е сред най-засегнатите от забраната на пестицидите. Сривът в реколтата се очаква да се усети около 2015 г.

“Изправени сме пред опасността от значителна загуба на добиви на рапица, но за сега не е възможно да се каже точно в какъв размер ще бъдат те”, заяви Мануела Спект, говорител на Германската асоциация на производителите на маслодайни семена UFOP, пред fermer.bg. Според нея не може да се изчисли какъв ще е размерът на загубите, тъй като всяка година атаката от вредители по рапицата е в различна степен.

Най-опасният сред тях в Европа е т. нар. бръмбар-бълха. Той изяжда листата на рапицата и унищожава реколтата в Европа и Северна Америка. Друг вредител е листната въшка по картофите и прасковите, която разпространява заразата върху рапица. Те заплашват реколтата със загуби до 30%.

Експерти очакват някои земеделски производители да се откажат от отглеждането на рапица, тъй като то ще стане икономически нерентабилно.

Всяка година Европейският съюз произвежда 19,3 милиона тона рапица.

До момента не са открити алтернативни на неоникотиноидите препарати, с които рапицата да се третира. Вариантът е да се пръска с пиретроидни препарати. Листната въшка по прасковите и картофите обаче може да се окаже устойчива срещу тях.

Другата възможност е страните-членки на ЕС да дадат спешно разрешение за употреба на пестициди, но това е последна мярка, обясни говорителят на Европейската комисия Роджър Уейт. Той подчерта, че защитата на пчелите е жизненоважен приоритет.  От друга страна, според него, забраните може да накарат индустрията да потърси подходящи алтернативи на забранените препарати.

Споделете.

Коментирайте

Close