Вкуси България със SlowTours.bg

Строителството на магистрали ще се наблюдава наживо по интернет

0

Строителството на големите инфраструктурни обекти ще може да се наблюдава в реално време по интернет, възнамеряват в Министерството на регионалното развитие. Най-напред ще се публикува електронното досие на отсечката от Дупница до Благоевград на магистрала “Струма”. То ще бъде достъпно през сайта на Агенцията за пътна инфраструктура, но но няма да възразим да бъде качено и на страницата на Камарата на строителите, която предложи идеята, съобщи вицепремиерът и министър на регионалното строителство Екатерина Захариева.

В досието ще има информация за всеки един етап от изграждането на обектите – от началото на строежа до въвеждането му в експлоатация с т.нар. акт 16. Ако не може строителството да се наблюдава в реално време, то тогава ще има снимков материал, увери Захариева.

След магистрала “Струма” такова електронно досие ще се направи и за един воден проект и така постепенно всички големи инфраструктурни проекти ще имат е-досиета.

Магистрала “Тракия” също има интернет страница, но на нея не се качват всички решения, така както е за водния цикъл на Габрово например. За “Тракия” бяхме заложили такова изискване в мерките за публичност, заради големия обществен интерес, обясниха от АПИ.

Електронните обществени поръчки ще станат факт до една година, прогнозира Екатерина Захариева. В момента с помощта на Европейската инвестиционна банка се разработват правилата за е-търгове. Очакваният ефект от тях е намаляване на административните разходи и корупцията.

Споделете.

Коментирайте

Close