Вкуси България със SlowTours.bg

Строят електроцентрала за ток от биомаса

0

Електроцентрала, която ще произвежда биогаз от растителна маса и електроенергия като краен продукт, ще бъде готова в края на годината в Добрич. Първата копка на строежа е направена в края на ноември 2012 г. В проекта ще бъдат вложени около 3 милиона евро, съобщи инвеститорът Атанас Атанасов.
„Електроцентралата е с 800 KW мощност на час, 15 000 тона суровина на годишна база от специални хибриди за биомаса – царевица и сорго. Диференцираме с тези две култури, понеже соргото е сравнителн устойчива култура на засушаване. Също така имаме суровина от 1 000 тона течна тор на годишна база. За ден се влагат от 38 до 40 тона биомаса“, заяви Атанасов.

Суровината ще идва от полетата на Общините Добричка и Тервел, като необходими са около 4 200 дка площ за захранването на електроцентралата на годишна база.

В електроцентралата ще бъдат разкрити 8 работни места, а още 5-6 човека ще бъдат ангажирани пряко в земеделската работа. Според инвеститора едно от предимствата на този тип централи е, че генерират постоянно количество енергия за разлика от ветрогенераторите и слънчевите панели, които са пряко зависими от времевите условия.

Споделете.

Коментирайте

Close