Строят електроцентрала за ток от биомаса

Електроцентрала, която ще произвежда биогаз от растителна маса и електроенергия като краен продукт, ще бъде готова в края на годината в Добрич. Първата копка на строежа е направена в края на ноември 2012 г. В проекта ще бъдат вложени около 3 милиона евро, съобщи инвеститорът Атанас Атанасов.
„Електроцентралата е с 800 KW мощност на час, 15 000 тона суровина на годишна база от специални хибриди за биомаса – царевица и сорго. Диференцираме с тези две култури, понеже соргото е сравнителн устойчива култура на засушаване. Също така имаме суровина от 1 000 тона течна тор на годишна база. За ден се влагат от 38 до 40 тона биомаса“, заяви Атанасов.

Суровината ще идва от полетата на Общините Добричка и Тервел, като необходими са около 4 200 дка площ за захранването на електроцентралата на годишна база.

В електроцентралата ще бъдат разкрити 8 работни места, а още 5-6 човека ще бъдат ангажирани пряко в земеделската работа. Според инвеститора едно от предимствата на този тип централи е, че генерират постоянно количество енергия за разлика от ветрогенераторите и слънчевите панели, които са пряко зависими от времевите условия.

За Екатерина Терзиева

Вижте също

Овце агне

Субсидиите по обвързаното подпомагане за животни ще бъдат изплатени до 9 февруари

Субсидиите по обвързаното подпомагане за животни ще бъдат изплатени до 9 февруари, съобщиха днес от Държавен фонд "Земеделие". Забавянето идва от късното приключване на приема на заявления за Кампания 2023

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *