Европа налива над 160 млн. евро за селски туризъм у нас

0

Около 175 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони ще бъдат инвестирани в проекти за развитие на селски туризъм. В момента за последно се набират проекти, които, при одобрение, ще получат финансиране през този програмен период. Включени са и наддоговорените средства – европейски субсидии, които не са били усвоени от фермерите от 2007 г. досега. Предложения за проекти ще се приемат до края на този месец.

Финансирането на туристически обекти ще става по две от мерките – 312-та за микропредприятия, и 311-та – за разнообразяване на неземеделски дейности, уточнява farmer.bg. Общият ресурс по двете мерки  е в размер на близо 160 млн. евро.

Субсидиите се отпускат за ремонт на стари къщи, туристически и екопътеки, създаване на конни бази, туристическа реклама. Там, където има културни и исторически  забележителности, ще се финансират проекти и за тяхното популяризиране.

От 2007 г. досега ДФ „Земеделие” е одобрил близо 600 проекта по две от мерките, които финансират бизнеса по селата. През последните две години по мярката за създаване на микрофирми са били отпуснати около 120 млн. лева, договорени са и още 45 милиона за неземеделски дейности.

 

Споделете.

Коментирайте

Close