Съдят Италия и Гърция за нехуманно отношение към кокошките

0

Италия и Гърция ще бъдат изправени пред Съда на Европейския съюз за нехуманно отношение към кокошките, реши Европейската комисия. Двете държави не са приложили нормите за подобряване на условията за живот на кокошките, отглеждани в клетки, съобщи Франс прес.

Двете страни имаха 12 години да приложат нормите от 1999 г. за хуманното отглеждане на птиците носачки, много от които се отглеждат в твърде малки клетки.

“Политическото решение за забрана на клетките, които не отговарят на стандартите, е от 1999 г. Гърция и Италия имаха 12 години, за да преминат плавно към новата система и да приложат директивата”, подчертават от Брюксел. Въпреки многократните призиви на комисията, двете държави се провалили в адекватното прилагане закона на ЕС.

До края на 2011 година всяка кокошка носачка в традиционните ферми разполагаше с минимално пространство, равняващо се на лист А4. Според новите норми, влезли в сила от началото на 2012 г., всяка кокошка трябва да има минимум 750 квадратни сантиметра пространството. Другите изисквания са носачките да имат хранилка с дължина поне 12 сантиметра, място за кацане, отходно място, приспособление, на което да си острят ноктите и гнездо за снасяне на яйца.

Споделете.

Коментирайте

Close