Вкуси България със SlowTours.bg

Греков спря продажбата за скрап на тръби от "Напоителни системи"

0

Аграрният министър проф. Димитър Греков  нареди незабавно да спре бракуването, демонтажа и продажбата на тръбопроводи от държавната фирма  „Напоителни системи“. Заповедта касае тръби от  PVC, стомана, бетон или етернит, както и други хидромелиоративни съоръжения, собственост на дружеството. В същото време в „Напоителни системи“ започва проверка, но от министерството не уточняват от какво е предизвикана тя.

Решението за продажба на тръбопроводи бе взето през април миналата година. Тогава стана ясно, че държавното дружество ще продаде за скрап 15 000 тона бракувани тръби и помпени станции за да изплати дълговете си към доставчици. Тогава в Народното събрание избухна скандал, тъй като БСП заяви, че се режат  напълно годни съоръжения.  “Министърът на земеделието Мирослав Найденов твърди, че това са ненужни и неизползваеми съоръжения, но ние твърдим, че той лъже”, каза тогава Корнелия Нинова, а колегата й Пенко Атанасов призова гражданите да сформират доброволни отряди за защита на съоръженията.

Тръбите се обявиха за продан на Софийската стокова борса на цена между 230 и 390 лева за тон. С парите се погасяваха задълженията към НАП и доставчици. Сред кредиторите на държавната фирма е и „Лукойл“. „Напоителни системи“ очакваше от продажбите на скрап да постъпят 6 млн. лв. в дружеството.

Държавната фирма има база за напояване на 7,5 млн. дка площи. Към активите се водят и множество разграбени помпени станции.

Споделете.

Коментирайте

Close