Вкуси България със SlowTours.bg

Учени в САЩ произведоха месо от растения

0

Месо, добито от растения, е сред най-новите разработки на учените от Станфордския университет в САЩ. Вегетарианското месо е алтернатива на конвенционалното, смята  молекулярният биолог Патрик Браун.

Разработката е в резултат от опитите на учените да намерят заместители на месото, заради увеличаващата се нужда на човечеството от храна. Очаква се до средата на века консумацията на месо да се увеличи двойно.

Месото от растения съдържа всички хранителни вещества, които се съдържат в обикновеното месо, особено протеини. Пресъздава напълно и стандартния вкус и текстура на месото.

„Разполагаме с цял клас продукти, които нямат равни на себе си и не се отличават по никакъв начин от обикновеното месо“, твърди Патрик Браун.

От шест години насам той се е посветил изцяло на идеята да открие алтернатива на животновъдството, което на годишната среща на Американската асоциация за напредък на науката той нарече „екологична катастрофа“ и „неефективна технология на хиляди години“.

Браун смята, че ако се отглеждат по-малко животни, ще се ограничи рискът от предаване на болести от тях върху хората, ще отпадне нуждата от земи за пасища, ще се спестят много растителни посеви, които иначе се дават за храна на животните вместо на хората.

Ще има огромна полза, ако насочим усилията си към превръщането на евтините, изобилни и устойчиви растителни култури в богати на хранителни вещества и по-специално на протеини „месни“ продукти, които хората консумират именно заради тези им качества, смята Браун.

Досега други изследователи са пробвали да решат проблема с недостига на храна чрез създаването на месо в лаборатория посредством стволови клетки. От тях те развиват цели тъкани. Проблемът е, че засега цената на тази алтернатива остава много висока.

Докато траят опитите на Браун, в Айндховендския технически университет в Холандия учени се опитват да създадат лабораторно месо, отгледано в епруветка. Ръководителят на проекта Марк Пост обаче признава, че изпитанията на Браун са впечатляващи, освен това крайният продукт ще бъде много по-евтин.

Освен това месото от растения напълно задоволява нуждата на организма от протеини и други хранителни вещества. „Хората  трябва да знаят, че всичко, от което се нуждаят, се съдържа в растенията“, категоричен е Браун.

Очаква се месото от растения да се появи съвсем скоро на пазара.

Споделете.

Коментирайте

Close