Вкуси България със SlowTours.bg

Фалшиви биопродукти се продават по интернет

0

Интернет сайтове предлагат без разрешително стотици хранителни продукти с претенцията, че са от биологичен или натурален произход. Мамят с олио, бисквити, овесени ядки и оцет, алармира доц. Владислав Попов, директор на Агроекологичния център към Аграрния университет в Пловдив.

“Те не са произведени според стандартите за биологично производство и преработка. Нямат и сертификат даже. По Закона за общата организация на пазарите става дума за онлайн бизнес и такъв търговец или преработвател подлежи на глоба до 10 000 лв.”, обясни пред в. “24 часа” доц. Попов.

При проверки, властите намерили 800-900 такива продукти, търгувани по интернет. “35 от тях се оказаха фалшиви. Т. е. на тях не може да стои надписът био- , или натурално, и т.н.”, обясни ученият. В страната около 2000 сайта предлагат такива продукти. Произходът им е от Европейския съюз, но у нас се търгуват без документи. Лицензи за продажба на такива храни дават одобрените в страната сертифициращи организации, които в момента са десетина.

“Сигурен съм, че 90% от онлайн търговците не се обръщат към тези оторизирани организации и подвеждат потребителите. В супермаркет или магазин, там може да има контрол, но онлайн кой ще го упражнява? Никой!”, възмутен е доц. Попов.

Той не знае засега да има пострадали от фалшивите био и натурални продукти, но смята, че е въпрос на време. “Представям си какво може да стане, ако нещо се случи с деца – алергия, обриви. От кого родителите ще търсят отговорност?”, чуди се ученият. И предупреждава хората да не купуват от сайтове корнфлейкс, овесени и царевични ядки, олио от сусам, слънчоглед, рапица,царевица, ориз и маслини, както и всякакви сладки, соленки, гризини, чайове и оцет с претенцията за био- или натурални. “Освен ако е интернет страница на фирма производител или преработвател, те са контролирани много строго и при проблем, носят отговорността”, препоръчва доц. Попов.

Споделете.

Коментирайте

Close