Слама
Слама

Фермер строи завод за пелети от слама

Земеделски производител от село Вълчитрън, Плевенско, започва изграждането на завод за пелети от слама. Георги Таров, който обработва 17 000 декара земя с ечемик, пшеница, слънчоглед и царевица,е спечелил проект по мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони. Договорът вече е подписан, идният месец строителството започва, а предприятието трябва е готово до лятото на 2014 г.

Таров
Георги Таров           Сн. Fermer.bg

„Ще осигуряваме сами около 80% от необходимата суровина. За останалото количество сме разговаряли с фермери от съседни стопанства“, разказва Георги Таров пред fermer.bg. Капацитетът на завода ще е около 5 000 тона слама годишно, а производителността на производствената линия ще е тон готова продукция на час.

Заводът ще работи на две смени, ще бъдат отворени над 10 работни места.

Предприемачите са подписали и договори за пазар на пелетите – търсенето е най-вече от Западна Европа, където част от ТЕЦ-овете са задължени да работят на пелети.

Таров вече изгради поточна линия за зелен силаж от люцерна.

За Екатерина Терзиева

Вижте също

Овце агне

Субсидиите по обвързаното подпомагане за животни ще бъдат изплатени до 9 февруари

Субсидиите по обвързаното подпомагане за животни ще бъдат изплатени до 9 февруари, съобщиха днес от Държавен фонд "Земеделие". Забавянето идва от късното приключване на приема на заявления за Кампания 2023

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *