Биоферма
Биоферма

Франция вдига субсидиите за биопроизводство на € 160 млн.

Франция увеличава субсидиите за биологично земеделие от € 90 млн. на € 160 милиона евро. Страната ще удвои и площта на обработваемата земя за органично земеделие до 2017 г. По този начин ще отговорим на нарастващото потребителско търсене на био храни, локално производство, обясни министърът на земеделието на Франция Стефан Льо Фол.

Страната е най-големият селскостопански производител в Европейския съюз, а биоземеделието се развива с високи темпове. Земята за органично производство е 1 милион хектара, което е 3,7 на сто от всички обработваеми площи в момента. Пазарът на биологични храни във Франция е  € 4,17 милиарда през 2012 г.

Освен че ще увеличи двойно земите за биофермерите, Франция предприема и други мерки за насърчаване на сектора. Една от тях е увеличаването на субсидиите от € 90 млн. на € 160 милиона евро годишно до 2020 г. Очаква се броят на заетите в сектора също да нарастне. В момента те са 25 000 души.

Правителството ще насърчава и научните изследвания в биопроизводството, а фермерите ще бъдат обучени в техники за отглеждане на органични храни. Това трябва да доведе до увеличаване на количествата от биохрани в нашите магазини, допълва министър Стефан Льо Фол.

Секторът ще бъде подпомогнат и със залагането на нова клауза при договорите за доставки на храни за различните институции. Занапред те ще бъдат задължени 20% от предлаганите продукти да бъдат произведени във Франция органични храни.

За Екатерина Терзиева

Вижте също

Овце агне

Субсидиите по обвързаното подпомагане за животни ще бъдат изплатени до 9 февруари

Субсидиите по обвързаното подпомагане за животни ще бъдат изплатени до 9 февруари, съобщиха днес от Държавен фонд "Земеделие". Забавянето идва от късното приключване на приема на заявления за Кампания 2023

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *