Българин отглежда домати и магданоз в Южно Мексико

0

Българинът Цветан Минков от няколко години успешно развъжда домати, магданоз, копър и босилек в двора си в Южно Мексико. Така политологът от Софийския университет си решава проблема с родните зеленчуци, които, както твърди, на мексиканския пазар имат съвсем друг вкус.

Минков6

Български домати в Южно Мексико

“Краставиците са презрели и имат вкус на тиквички, пълни със семе, доматите се берат още зелени и съзряват в складовете”, разказва Цветан. Това го накарало да се заеме сам с отглеждането на български зеленчуци.

По професия политолог и фотограф, в Южно Мексико Цветан се хванал на работа като специалист по климатична техника. Съпругата му е музикантка в местен симфоничен оркестър. Двамата живеят в почти милионен град -Мерида, щата Юкатан – регион, в който има 320 дни слънце, подпочвена вода на 3-4 метра и сравнително добър климат.

Градината му е малка, затова си направил саксии от 25 кофи за боя. “Мисля да правя циментови саксии, защото тук почвата е лукс – чувалчето струва 2-3 долара”, обяснява политологът.

Минков3

В градината си българинът отглежда много български подправки.

В кофите от няколко години успешно отглежда домати, копър, босилек, магданоз и кориандър. “Той е подправка, която в България се ползва само като семена, а в цял свят и като листа. Тук се нарича силантро – почти като магданоз, но с много специфичен аромат.”

Цветан експериментира и с познатата у нас тученица – в България тя се води бурен, а по цял свят е ценен зеленчук, който се култивира и продава и то на висока цена. В Германия например тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите. “При нас килограмът струва 2-3 долара. Наричаме я вердолаго. Ние в България не ядем много неща, които са полезни и хранителни, защото сме се разглезили от хебавата ни природа”, казва Цветан.

Минков2

Тученицата лекува много болести, а от нея става вкусна салата.

Според специалистите, тученицата помага за  подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти и тумори. Богат е на ненаситени мастни киселини и каротин. Тя има целебен ефект и при диабет, доказаха преди време учени от САЩ. Мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега-3 в рибата. Затова се препоръчва за профилактика на кръвоносните съдове – пази ги от плаки и склероза. Тученицата съдържа и 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове.

“Много хубави салати стават със суровото и накълцано растение, освен това расте като луда”, разказва Цветан. Според него, латинката, щирът и глухарчето също са ядливи растения. “Но след откриването на Америка се променят хранителните навици на българите, а и на европейците”. Цветан дори е приготвял ястия от панирани корени на глухарче. На вкус били като гъби.

“Затова искам да завъдя и латинки, лобода, други подправки, които растат добре тук,  но местните от столетия не ги гледат и няма добри сортове”, казва българинът.

Семена за всичко се продават и в Мексико, но Цветан предпочита да си ги купува от България. Това лято отново ще си идва и пак ще зареди с нови сортове и култури. “Искам да отглеждам чесън, лук, маракуя, люти чушлета – казва той, и добавя – Засега всичко е отлично – двукратно поливане всеки ден и предпазване от гадини. И бутилка ледена текила – поради липса на ракия, към салатата.”

Споделете.

Коментирайте

Close