Цената на яйцата пада с 20% за Великден

0

Цената на яйцата за Великден ще бъде с около 20% по-ниска, отколкото през 2012 г., прогнозира  зам.-председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков. По празниците те ще се продават  по 22-28 ст. в зависимост от големината, заявява той пред “24 часа”.

Има достатъчно български яйца, не се очаква да влязат големи количества от внос, коментираха от съюза. Причината за по-ниските цени тази година е поевтиняването на фуража. След рекордно скъпото зърно през 2012 г. сега цените му се нормализирали.

През 2013 г. не се очаква увеличение на производството на яйца у нас, по-скоро количествата ще се запазят, показват анализите на браншовиците. Имало доста нови ферми, които се правят с над половин милион лева по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони, но те трудно щели да влязат в експлоатация до края на годината.

Ръст в производството на птицевъдна продукция може да се очаква през следващата 2014 г.

През 2012 г. са произведени 1,210 млрд. яйца, което е с около 10 процента повече от предходната година. Изнесени са около 60 млн. бройки за прясна консумация, както и 78 млн. за люпене. Експортът е главно за Гърция, Румъния, Молдова и някои арабски страни – например Ирак.

През миналата година обаче е бил доста голям и вносът на яйца – около 40 милиона бройки. Те са били основно от Полша и влязоха около Великден. Тогава българската продукция стана дефицитна заради изискванията за “щастливи кокошки” и по-големи клетки за носачките.

Цените на едро на яйцата, размер М, са с 1 стотинка по-ниски през последната седмица. Предлагането от търговците обаче варира в сравнително широки граници – от 16 ст. във Велико Търново до 24 ст. във Варна.

С 1 ст. средно за страната пада и цената на дребно на яйцата в големите търговски вериги. Продажбите са в интервала от 23 ст. за бройка в Перник и София до 29 ст. в Смолян. В четиринадесет области се отчита седмично понижение на яйцата в супермаркетите с между 1 и 4 стотинки.

Според анализа на земеделското министерство най-голям марж между цените на едро и дребно на размер М, има в Силистра и Велико Търново – 11 ст. Парадоксът яйцата да са по-евтини в магазините, отколкото на борсите, пък се наблюдава в областите Благоевград и Варна. Там в по-малките бакалии кокошият продукт може да се намери с 3 ст. по-ниски цени, отколкото на тържищата.

 

Споделете.

Коментирайте

Close