Вкуси България със SlowTours.bg

Цената на тока няма да се вдига от 1 юли

0

„Вярвам, че ще успеем да запазим цената на електричеството и да няма поскъпване от 1 юли“, подчерта икономическият министър Асен Василев по време на петото заседание на Обществения съвет по енергетика в петък. В момента се работи по нов модел за ценообразуване, чиято основна цел е то да се прави на пазарен принцип, без изкривявания, посочи министърът.

Един от елементите на новия модел е премахването на всякакви добавки към цената на тока. „Това всъщност поставя на пазарен принцип ценообразуването, без да се отразява на крайната цена за потребителя, но ще отпуши износа на българско електричество към външни пазари“, подчерта Асен Василев. Новият модел на ценообразуване ще осигури възможност да е ясно за хората какво и защо плащат, както и това да бъде равномерно разпределено, а не да минава през допълнителни добавки и административни процедури.

Държавните дружества в енерrийния сектор са открили резерви, така че да се запази сегашната цена на тока. Те може да намалят разходите си общо с 239 млн. лв., стана ясно още на заседанието. Държавната топлоелектрическа централа „Марица изток 2“ предлага да съкрати разходите си със 100 млн. лв., АЕЦ „Козлодуй“ – с 50 млн. лв., а Електроенергийният системен оператор –  с 9 млн. лв., обясни министър Асен Василев. Вече беше договорено, че „Мини Марица Изток“ също могат да свият разходите си с 80 млн. лева. „Останалите участници в енергийната система, включително и Националната електрическа компания, ще продължат да търсят възможности за намаляване“, подчерта министър Василев.

Производителите на енергия от възобновяеми източници са готови да заплащат генерираните от тях разходи за балансиране на енергийната система. По думите на Владимир Аличков, член на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация, засега от ДКЕВР не са предоставили данни за точния размер на тези разходи. По предварителни изчисления става дума за приблизително 60 млн. лв.

Споделете.

Коментирайте

Close