10 000 нови трактори и комбайни са влезли за 5 г. в земеделието ни

0

Над 10 000 нови трактори и комбайни са влезли в българското земеделие за последните 5 години. Благодарение и на прилагането на Програмата за развитие на селските райони за периода 2012-2017 г. в страната са регистрирани 8 623 нови колесни трактори и 1 351 зърнокомбайни, каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев при откриването на изложението “БАТА АГРО 2018” в Стара Загора. То ще продължи до 18 май на летището край града и събира най-големите и престижни компании за агротехника у нас, които показват тенденциите, новите технологии и иновации в агробизнеса.

В “БАТА АГРО 2018” се представят над 210 фирми, които заемат 36 500 кв. м. изложбени площи.  „Модерно земеделие не може да се развива без съвременна техника. Подмяната на остарялата и амортизирана техника и преминаване към съвременни начини на производство е това, от което се нуждае българския земеделски стопанин, който има амбициите да се развива и да затвърждава постигнатите позиции и да навлиза на нови пазари”, каза още зам.-министър Атанас Добрев.

Само по мярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г. досега са сключени 1 440 договора с общ размер на одобрените разходи 1,3 млрд. лв. и 760 млн. лв. субсидии. 1 302 са одобрените проекти, които включват инвестиции за селскостопанска техника. Общият размер на разходите по тях е 1,155 млрд. лв., а субсидията – 675 млн. лв.

Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на търговците на агротехника Даниел Минев подчерта, че целта на Асоциацията е постоянното надграждане на най-големия форум за селскостопанска техника у нас. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пожела на изложителите повече продажби и успешни срещи със земеделците.

“БАТА АГРО 2018” ще бъде посетено от земеделци, които се интересуват от новите технологии и от начините за снижаване на разходите и повишаване на производителността в производството. Очакват се гости от чужбина, представители на най-големите световни брандове земеделска техника, предприемачи и студенти, посещения на фермери от съседни държави.

Изложението събира компании, предлагащи продукти за селското стопанство, земеделски производители, държавни институции, наука и образование. Предвидени са премиери на земеделски машини, промоции и атрактивни оферти.

Споделете.

Коментирайте

Close