Вкуси България със SlowTours.bg

10 растения, които прогонват мишките от двора и градината

0

Градинарите трябва да се борят с какви ли не вредители през лятото, сред тях са и мишките в двора и градината. Независимо от мерките, които се предприемат, те винаги са наблизо, за да унищожат цветните лехи, да изгризат морковите, картофите или зелето направо на корена.

В опитите си да се борят с тези гризачи, земеделските стопани използват всякакви средства – капани за мишки, миша отрова и какво ли не още, често пъти без резултат. За някои тези методи за освобождаване от мишки изглеждат нечовешки. Други имат малки деца и с поставянето на отрова рискуват инциденти с натравяния. Затова можете да опитате сравнително спокоен начин да прогоните мишките от вашия двор или градина с помощта на растенията.

Какви растения прогонват мишките?

Нарциси

Не самите нарциси, а луковиците им държат мишките надалеч. За защита на кореноплодните култури (картофи, моркови) от мишки, през лятото изкопайте луковиците на нарцисите и ги разпределете по цялата площ на лехите, смесени със стъбла на кориандър, след което ги покрийте с мулч.

Есенен минзухар (кърпикожух)

Есенният минзухар, наричан и кърпикожух, е подходяща „стръв“ за мишките, тъй като всичките му части са много токсични.  За примамка в повечето случаи се използват семената, размесени с пшеница или брашно в съотношение 20 г семена към 1 кг зърно или брашно. Сместа се разпръсква по всички места, където мишките живеят и се движат.

Блатен ледум

Това растение е естествен репелент – ароматът му отблъсква не само мишки, но и други вредители и насекоми. Клонките с листа, разположени на входа на мишката дупка, са в състояние да изгонят мишките веднъж завинаги. Най-добре е да запушите дупката с листата на растението.

Черен бъз

Това растение има същия отблъскващ ефект – мишките изчезват без следа. Обикновено предпочитат да избягват места, където расте бъзът. За да се защитят луковичните и многогодишните растения, може в района да се разхворлят клонки от бъз.

Моминска вратига

Мишките избягват и места, където расте моминската вратига. Ето защо стъблата на това растение може да се привържат към стволовете на дърветата в двора и градината, така че през зимата гризачите да не повредят кората им.

Кориандър

В борбата с мишките добра работа върши и растението кориандър. Засява се напролет по местата, които са най-податливи на атаки с мишки. Сухите стъбла и семената от кориандър може да се разпръснат там, където има най-много от гризачите.

Върхове на домати

Върховете на доматените растения също могат да предпазят двора и градината от мишки. Препоръчва се този метод да се използва през есента. Върховете на доматите се нарязват на ситно и се поръсват под младите дървета или храсти. Мишките не обичат тази миризма, така че е малко вероятно да искат да гризат дървета и сочни млади храсти.

Обикновен пелин

Мишките се страхуват от миризмата на пелин. За защита на растенията пелинът се засажда по краищата на двора и градината. Разпръснете клонки от пелин и по лехите.

Медицинска лайка

Много вредители не обичат аромата на лайка. За да изгоните мишките цветовете на лайката се разпръскват навсякъде в градината. Можете да поръсите лайка и в помещенията, в които съхранявате зеленчуци и други продукти.

Бяла комунига

Това растение съдържа ароматно вещество – кумарин. То прогонва мишките надалеч и те заобикалят местата, където расте бяла комунига. Ако засеете растението близо до лехите, мишките няма да могат да навредят на вашата реколта.

 

Споделете.

Коментирайте

Close