100 декара гора с арония засаждат край Пловдив преработватели на плодове

0

Гора от арония и овошки върху площ от 100 декара ще засадят край Пловдив преработватели на плодове. Овощната градина ще се намира в местността Гъсти могили около новопостроената фабрика за преработка на плодове, хладилно съхранение и производство на плодови напитки и хранителни добавки на компанията “Витанеа” ООД.

“Витанеа” ООД е фирма на българския учен проф. Христо Крачанов, преподавател в някогашния Висш институт по хранително-вкусова промишленост, днес Университет по хранителни технологии. Професорът има най-голям принос за проучването на аронията у нас.

Изследванията му показват, че аронията е с богато съдържание на полифеноли, витамини и фолиева киселина. Отглежда се без изкуствени торове и пръскане, което прави плодовете екологично чисти.

Плодовете на аронията са естествен източник на антоцианини (витамин P), с което имат силно антиоксидантно действие. Чрез съставките си е полезна за децата, защото ограничава инфекциите чрез задържане размножаването на бактериите и вирусите.

Благодарение на йода в нея чрез хормоните на щитовидната жлеза укрепва развитието на мозъка и интелигентността, предпазва от зъбни кариеси, а в съчетание с останалите елементи укрепва имунната система.

Комбинирана с пектин, аронията спомага за освобождаването на организма от токсините и понижава нивата на лошия холестерол. Заради всички здравословни ползи от аронията, от няколко години “Витанеа” ООД изнася за Япония част от продукцията си, за да се използва за детоксикация след аварията в атомната централа Фукушима. Плодовете помагат за изхвърлянето на радиоактивните елементи от човешкия организъм.

Заради нарастващите производствени обеми, през май 2017 г. компанията започна строителство на нова фабрика на “Рогошко шосе” край Пловдив. Сградата е с 1351 квадратни метра застроена площ, а инвестицията е около 1,3 млн. лева, осигурени чрез кредитен ресурс.

Първоначално около новата фабрика на “Витанеа” ще бъдат засадени 10 от общо предвидените 100 декара за собствена овощна градина. Те ще се напояват с пречистена вода, която се събира в резервоари. От тях, заедно с дъждовната, ще се използва за поливане на зелените площи и насажденията от арония. Инвеститорите са помислили и за управлението на отпадъците – след получаване на сок, плодовата маса се използва за производството на чай.

Споделете.

Коментирайте

Close