12 малки производители на храни вдъхновяват колеги да излязат на светло

0

Дузина успешни малки производители на занаятчийски и фермерски храни от Северозападна България ще предадат опита си на свои колеги, които все още се колебаят дали да започнат легално производство. Откакто се регистрирахме и излязохме на светло, малкият ни бизнес потръгна, рекламираме се без притеснения, участваме във фермерски пазари, търсят ни за директни доставки и клиентите ни се увеличават, казват производителите от Северозапада.

Пред начинаещи свои колеги в рамките на тридневното обучение на Академия „Пендара” „Вдъхновения от Северозапада“ те ще разкажат историите си и ще споделят, че никак не е било трудно да се регистрират, за да работят законно.

Тренинг турът до малките ферми и занаятчийници започва на 14 юни с посещение на фермата на Юлия Стоянова в с. Гинци, общ. Годеч. Тя има 240 овце, а след регистрацията си по Наредба 26 през 2016 г. Юлия не просто предава млякото на мандри за жълти стотинки, а печели повече като го преработва в различни млечни продукти. По същия път е минал и Теодор Вълчанов, собственик на козеферма „Каряна” в с. Ягодово. Той я създава преди 4 г., а вече произвежда сирена рикота и тип тоскана от козе мляко.

Теодор Пушкаров

Теодор Пушкаров е първият пчелар, регистриран по Наредба 26 в Монтанско

Потомственият каракачанин Иван Атанасов отглежда край Берковица рядката порода овце – реплянска. След регистрацията си той произвежда овче сирене и мляко с неповторим вкус. Ивалин Ценков от с. Костенци ще разкаже как прави сокове, сиропи и конфитюри от ягоди, малини и горски плодове, които произвежда и бере сам. Участниците в тура ще се срещнат и с младия стопанин Теодор Пушкаров – първият пчелар от област Монтана, регистрирал се по Наредба 26.

За 15 юни е планирано посещение на цех за чипровски домашно печени кори за баница, а след това и среща с бившата работничка от оръжейния завод „Миджур” Мая Ангелова, който сега е успешен производител на домашни сладка и лютеница. Птицевъдът Йордан Живков от с. Превала ще разкаже за фермата си за яйца от свободни кокошки, които той продава на пазара „Борово” в София.

Синевка

Мая Ангелова прави домашни сладка и лютеници

Следобед участниците в обучителния тур ще посетят ферма „Реплянка” в едноименното село, където се отглеждат около 600 породисти овце. Фермата приютява и демонстрационен център за производство на кисело мляко и сирене. След дегустация на вино в изба „Боровица” е планирана среща и за изкушените от селския и алтернативния туризъм със собственика на хан „Мадона” в с. Фалковец Радослав Младенов. Той и семейството му предлагат на гостите си специалитети от торлашката кухня. На 16 юни участниците в тура ще посетят семейната биодинамична ферма „Версол” в с. Лик и ще почерпят опит от производителите на натурален парен кашкавал с боровинки братя Пендански в с. Алтимир.

Експерт технолог по храните от екипа на Академия “Пендара” ще запознае участниците в тура с всички облекчения при регистрацията на малък обект за храни и ще разясни тънкостите, приложени при конкретните ферми от тура. „В обучението могат да се включат стартиращи и действащи малки производители на храни, както и ресторантьори и магазини, търсещи директно договаряне с доставчици на местни храни”, казва управителят на Фондация LocalFood.bg Гергана Кабаиванова, която е и основателят на Академия „Пендара”.

Гергана Кабаиванова

Гергана Кабаиванова

Организацията се фокусира върху изсветляването на пазара за местни храни като подпомага производителите с обучения, консултации и изготвяне на индивидуални проекти за регистрация на дейностите им. „Наблюденията ни показват, че повечето производители, които правят занаятчийски или фермерски храни, но не са регистрирани, имат почти пълна готовност да излязат на светло. Спира ги най-вече страхът и липсата на съдействие за регистрацията им”, казва Кабаиванова. Затова срещу такса от 150 евро и самостоятелно организиран транспорт участниците в тренинг тура получават:

 • срещи с 12 успешни производители на храни, които са готови да споделят опита си в легализацията;
 • 2 нощувки в двойна стая;
 • 2 вечери с традиционни местни храни;
 • 3 обяда с традиционни местни храни;
 • екип от 3-ма експерти по системи за управление на безопасността и качеството на местните, традиционните, фермерските и занаятчийските храни;
 • организатор на групата и логистика на тура;
 • застраховка пътуване,

В цената са включени и други бонуси като:

 • Личен консултант и HACCP план по индивидуален проект (редовна цена 150 лева);
 • Абонамент за 1 година в Клуб Пендара (стойност 120 лева) – платена ресурсна база с онлайн HACCP курс, интересни HACCP казуси на регистрирани бизнеси, експертни наръчници и статии;
 • Отличителен стикер за витрина със знак „Пендара“ за контролиран нов бизнес;
 • Рекламна статия за най-добрите проекти (на стойност 300 лева) в сайта на Фондация LocalFood.bg .

Повече за тренинг тура прочете на страницата на Академия “Пендара”, а ако поискате да участвате, побързайте да се регистрирате през електронната форма там или да се обадите на тел. 0888402997 – остават само няколко свободни места.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close