Вкуси България със SlowTours.bg

200 животни участват в изложението по говедовъдство (ВИДЕО)

0

30 ферми представят 200 животни на Националното изложение по говедовъдство край Сливен

Министърът на земеделието и храните Димитър Греков откри днес в Сливен Второто национално изложение по говедовъдство. Във форума участват около 30 ферми от цялата страна с около 200 животни от млечно и месно направление. Представени са черношарено говедо, кафяво говедо, няколко европейски и местни автохтонни породи като родопско говедо. Организатор на събитието е Националната асоциация на черношареното говедо. Асоциацията се включва в изложението със 17 ферми и около 100 говеда, от които 20 участват в дефилето.

След миналогодишните две изложения по говедовъдство – първото през май, проведено от Асоциацията за развъждане на черношарената порода, и второто през септември, което представи породите кафяво говедо, симентал, монбелиярд, родопско говедо и сиво говедо, тази година асоциациите си подадоха ръка и решиха съвместно да организират изложение.

Целта на тазгодишното изложение по говедовъдство е да се покаже пътят по които е минало нашето млечно говедовъдство по отношение на породите. Ще се започне от старите породи, премине през кафявата порода, млечния симентал и монбилиярда за да се стигне до представителките на холщайна и българското черношарено говедо. За съжаление не могат да се покажат някои породи, защото вече не съществуват, каза преди откриването на изложението Михаил Михайлов, изълнителен директор на НСГБ.

Министър Греков: Дано изложението по говедовъдство се превърне в международно

Всяка една от породите ще бъде представена от най-добрите си юници, които ще дефилират на закрития манеж. Състезанието ще бъде честно, защото организаторите са поканили съдия от Германия, който ще партнира на българския проф. Живко Кръстанов. За животновъдите ще работят щандовете поне на 20 фирми с отношение към говедовъдството.

„Това изложение се превръща в много интересно събитие за земеделските производители. Надявам се то да се превърне в международно, защото българските земеделски производители имат какво да покажат. Аз се радвам, че това, което се прави тук в Сливен е уникално и въпреки лошото време толкова много хора присъстват на изложението”, заяви министърът на земеделието. Проф. Димитър Греков прочете и поздравителен адрес до земеделците от името на министър-председателя Пламен Орешарски. В писмото си премиерът поздравява организаторите на Националното изложение по говедовъдство и заявява надежда подобни събития да помагат за развитието на сектора. Организатори на изложението са Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България – Добрич и Федерацията на развъдните организации в говедовъдството.

В новата ПРСР ще има отделна мярка за селекция на българските породи животни

„В новия програмен период е предвидена специална мярка за запазване и селекция на българските породи животни и за тяхното утвърждаване”. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков при откриването на Второто национално изложение по говедовъдство в Сливен. Министърът допълни, че е много важно при селекционния процес да се вземе под внимание това, което се търси на пазара.

Izlozhenie-po-govedovadstvo-1

Министър Греков откри Националното изложение по говедовъдство в Сливен

Министър Греков отбеляза, че Министерството на земеделието и храните ще продължи да работи върху решаването на въпроса с пасищата и ливадите, защото те са предназначени за ползване от хората, които гледат животни.„За да могат животновъдите да ползват тези пасища е необходима по-пряка, по-близка връзка с местната власт. До голяма степен успяхме да изчистим проблема с даването на мери и пасища на хора, които нямат животни, но има още какво да се желае в тази посока”, каза министър Греков.

Той направи обиколка на изложението, където се представят около 200 животни от 30 ферми, развъждащи черношарено говедо, кафяво говедо, родопско говедо, няколко европейски и местни автохтонни породи.

 

 

Споделете.

Коментирайте

Close