Pictor

4 фирми с лъвски пай по програмата “Училищно мляко”

1

Четири фирми зареждат с мляко стотици училища в страната по програмата “Училищно мляко”, финансирана от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет. Цените на доставките са високи и целогодишно гарантирани – 2,54 лв. с ДДС за литър пастьоризирано мляко, 3,36 лв. за килограм кисело мляко, 16,28 лв. за килограм бяло саламурено сирене и 22,15 лв. за килограм кашкавал.

Абсолютен рекордьор по брой доставки – в над 900 детски градини и училища, е „Млечни продукти – Тракия“ ООД. В над 500 доставчик е “ЧЕХ – Йосиф Новосад“. В близо 400 е ЕТ „Зоров 91 – Димитър Зоров“, а в около 300 – “Полидей – 2” ООД, съобщава електронното издание Епицентър.

Собственик на “Млечни продукти – Тракия” ООД е “БМК холдинг” на Владислав Михайлов. Групата притежава преработващите предприятия “Млечна промишленост – Хасково” и “Млечни продукти Тракия”, както и търговски структури в Пловдив, Бургас, Перник. Има над 18 г. опит в бранша.

ЕТ “Зоров 91” е собственост на Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България и на Националния съюз на говедовъдите. Притежава кравеферма и овцеферма, собственик е на млекопреработвателното предприятие “Пършевица”. И Зоров, и Михайлов са назначени през юни 2017 г. от Румен Порожанов за членове в Съвета по животновъдство към министъра на земеделието.

“Чех – Йосиф Новосад”, спрягана в медиите като спонсор на ГЕРБ, е на пазара от 1990 г. и има дълъг опит в животновъдството и колбасарската промишленост. “Полидей – 2” ООД е частна компания от Карлово, която произвежда млечните продукти под търговската марка “Домлян”.

Печалбата на всички, които бъдат одобрени за доставчици, е висока и гарантирана от 15 септември до 31 май всяка година, посочва сайтът Епицентър. Средствата по двете програми – „Училищно мляко“ и „Училещен плод“, са близо 20 милиона лева.  Според електронното издание Офнюз, от общо 225 млекопреработвателни фирми в държавата едва 9 са били преки участници в схема “Училищно мляко” за учебната 2017/2018 г.

loading...
Споделете.

1 коментар

Коментирайте

Close