Вкуси България със SlowTours.bg

5 съвета за по-богата и качествена реколта от картофи

0

За да имаме по-богата и качествена реколта от картофи трябва правилно да изберем мястото за засаждане, да проведем правилно агротехническите мероприятия, да подберем добри семена.

Правилен избор на тор за картофите

На първо място, необходимо е да се избере терен с рохка, плодородна почва.Освен това трябва да подберем и необходимите торове. Много градинари наторяват картофената нива с оборски тор, но въпреки това не успяват да осигурят на картофите всички необходими хранителни елементи. Когато торът е прясно въведен, почвените организми абсорбират азота и по този начин лишават картофите от храна. Хранителните вещества от оборския тор достигат до картофите само през втората половина на лятото, когато развитието на картофените растения почти е приключило.

Картофи

Картофите не трябва да са прекалено нагъсто

За да се балансира храненето, при засаждането на картофи е необходимо да се внесат не само органични, но и минерални торове, особено богати на калий. Добра реколта може да се получи чрез прилагане на комбинирани торове, заедно с дървесна пепел. Ако почвата е варовита, калийните торове са особено важни.

Засявайте картофите в отпимални срокове

При топло време прорастването на клубените става за 2-3 седмици, а при хладно – за 3-4 седмици. По-бавното развитие на картофите кара растенията да развиват мощна коренова система, а оттам и реколтата се увеличава.  Затова се препоръчва картофите да се засяват веднага, щом почвата го позволява. Ако засяването стане по-рано, има опасност картофените растения да се разболеят от картофена мана (фитофтора).

Правилно посяване на картофите

Засяването на картофите в предварително подготвени лехи води до близо два пъти по-богата реколта, отколкото при традиционното засаждане. За да не се разпръскват торовете по цялата повърхност на нивата, което провокира развитието на повече плевели, добре е минералните торове да се добавят под всеки клубен. Хубаво е те да бъдат размесени с дървесна пепел. Дълбочината на засяване на картофите е 12-15 см, а оптималната гъстота на засяване – 350-400 корена на 100 квадратни метра.

Нужно е грамотно да се определи и междуредовото разстояние, както и разстоянието между отделните картофени растения  – нецелесъобразно е то да е под половин метър. Не сгъстявайте прекомерно засяването, защото всички картофени растения трябва да имат достатъчно светлина и топлина.

Грижи за картофите през целия период на отглеждане

Важно е  да се поддържа чиста от плевели почвата в междуредовите пространства и около картофените храстчета. Когато покълнат, картофите може да се подхранват с азотни торове. Те стимулират растежа на картофеното растение и потискат развитието на плевелите. В сухи по-рядко разрохквайте почвата и обратно – ако времето е прекомерно влажно, правете това по-често. Най-голямата вреда на картофите се причинява от колорадския бръмбар и картофената мана. Затова е важно растенията да се предпазват от тези вредители и болести.

Качествен посадъчен материал

За да получите по-богата и качествена реколта от картофи е важно да изберете правилните семена. Картофите могат да растат в продължение на много години на едно място, но с течение на времето се израждат и реколтата намалява. При избора на сорт обърнете внимание на факта, че те са ранни, средни и късни. Оптимално е засаждането на 40% ранни, 35% средни и 25% късни сортове.

Споделете.

Коментирайте

Close