5 секрета за богата реколта от френско грозде (касис)

0

Френското грозде, наричано още касис, е сред най-популярните плодове през лятото и често може да се види в градините. Но дали всички градинари знаят как да получат добра реколта от касис? Опитните градинари знаят основните тайни на отглеждането на това растение, оказва се, че не е толкова трудно.

Поливайте касиса навреме

По време на сезона, достатъчно е френското грозде да се полива 3 пъти. Но трябва да се направи както трябва. Повечето растения се нуждаят от влага в периодите на растеж на леторастите и появата на плодове. Без поливане касисът ще даде много нисък добив, плодовете ще бъдат малки и сухи, с дебела ципа. Трябва да знаете също така, че черното френско грозде много по-тежко понася липсата на влага в почвата от червения касис.

За първи път растението се полива по време на активен растеж на зелената маса и появата на завръза. Това обикновено се случва в края на май – началото на юни. Втората поливка трябва да се извърши в края на юни, когато плодовете на храста започнат да зреят. Френското грозде се нуждае от следващо поливане след прибиране на реколтата. Липсата на влага в почвата в този момент влияе неблагоприятно върху зародишите на цветните пъпки. А това означава, че през следващата година можете да останете без реколта.

За да не изтича водата извън границите на стъблото по време на напояването,  трябва да се направи ямка около храста с дълбочина 10 см и диаметър, равен на диаметъра на короната. За всеки квадратен метър почва в кръга са необходими 4-5 кофи с вода. Корените  от касиса отиват в почвата на дълбочина около 40 см, затова този слой от почвата трябва да бъде добре напоен с влага.

Подходящо подхранване на френското грозде

Ако преди засаждане на касиса почвата е била достатъчно добре подхранена, френското грозде може да се засади и да вирее без допълнително подхранване в продължение на няколко години. Ако подхранването се прави само в ямката около корена, то е необходимо да се повтаря два пъти на сезон.  Касисът се нуждае от хранителни вещества най-вече, когато завърже плодчета и непосредствено след плододаването – почти едновременно с напояването. Важно е да се помни, че оплождането или поливането на френско грозде е необходимо в каналите около храста, но в никакъв случай в центъра му.

Касисът най-добре се подхранва с фосфатно-калиеви торове. За да направите това, около всеки храст трябва да полеете с разтвор на суперфосфат и калиев сулфат (разредени 1 супена лъжица торове на 10 литра вода). Фосфорните торове влияят върху размера на плодовете, а калиевите –  върху тяхната сладост.

Ако не искате да наторявате, можете да поръсите около храстите на френското грозде с дървесна пепел. Пропорцията е 500 г на храст. Разпръснете я на разстояние 20-25 см от корена. Това подхранване може да се повтори в средата на август.

Мулчирайте около храстите на касиса

Почвата под храстите на френското грозде не бива да изсъхва много, затова се препоръчва да се мулчира. Можете да използвате за това различни материали: мъх, стари вестници, торф, угнили дървени стърготини.

Защитете френското грозде от измръзване

Касисът се счита за една от най-устойчивите на студ градински култури, но в твърде студени зими дори и той може да измръзне. Затова през студения сезон клоните от касис трябва да се огънат до земята, а самият храст да се покрие със сняг. По време на пролетните студове може да се стигне до падане на плодния завръз. Студеното ветровито време по време на цъфтежа на храста може да допринесе за лошото опрашване на цветовете, тъй като полетът на насекомите е значително по-затруднен. В резултат на това френското грозде може да не даде плод.

Затова по време на студове храстите от касис трябва да се напръскат с вода или да се защитят с дим. И за да се избегнат проблеми с опрашването, се препоръчва да се изберат самоопрашващи се сортове растения или да се привлекат пчели към градината с храстите.

Привлечете пчелите към градината с френското грозде

Пчелите са основните помощници на един градинар, който отглежда касис, защото опрашват това растение. За да направите така, че насекомите да летят покрай храстите от касис и да ги опрашват, растенията трябва да се напръскат със сладка вода (1 супена лъжица мед на 1 литър вода).

Друг начин е в близост до френското грозде да се засаждат растения, които привличат пчелите: астри, върбинка, зюмбюл, люляк, орлови нокти, божури, рододендрони, вейгела, бергамот (монарда). Това ще позволи на насекомите да се установят постоянно във вашата градина. Засадете цветята на слънчеви, но защитени от силни ветрове места, каквито пчелите обикновено предпочитат, за да събират нектар.

Споделете.

Коментирайте

Close