500 овце от турско село се самоубиха, в наша Странджа не останаха

0

Стадо от 500 турски овце се е самоубило, скачайки от висока скала в района на село Топйълдъз, провинция Ван в Източна Турция, недалеч от границата с Иран. Животните били на паша край селището, когато няколко от тях се подхлъзнали в скалист участък и паднали в пропастта, а останалите сляпо ги последвали. За инцидента съобщават турският вестник Хюриет и CNN Türk, като го описват като масово самоубийство.

Овце чума евтаназия Странджа

Избитите овце на Венко Георгиев в с. Кости

Скалистият залив край село Топйълдъз е в община Гюрпънар (на кюрдски – Payîzava‎), чието старо арменско име е Hayots-tzor (на арменски – Հայոց Ձոր) и означава Долина на арменците. През Средновековието тези земи са били на арменското царство Васпуракан.

Йълдъз (на български – звезда) пък е името, с което турците наричат граничната Странджа планина. Турскоезичните медии не съобщават нищо за чума (на турски – veda) в Странджа, нито където и да било в Турция.

Последната информация, свързана с овце, е от 12 юни 2018 г. за масовото овче самоубийство близо до Иран. “Доста преди това, когато имахме птичи грип, птиците бяха избити. После имахме син език и 250 000 животни бяха ваксинирани в Текирдаг, Източна Тракия.

Животновъдството в Турция е съсредоточено основно в Източна Турция, където страната граничи с Азербайджан, Иран и Сирия”, разказа за Агроновините турски журналист от български произход.

Венко Георгиев овце стадо

Младият фермер Венко Георгиев със стадото си ден преди да бъде избито

Властите в България не ваксинират животните с обяснението, че ваксина за чума още не е създадена в Европа.

От Българската агенция по безопасност на храните обаче взимат крути мерки заразата от чума по дребните преживни животни да не проникне в другите страни на ЕС. В официалното съобщение до медиите след пресконференцията на БАБХ на 26 юни се споменава, че “до момента огнища на болестта се докладват редовно в съседна Турция” и че по думите на изпълнителния директор на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев “експертите от БАБХ водят разследване за източника на тази зараза”.

Към днешна дата екипи от специалисти на БАБХ са умъртвили принудително 1 300 дребни преживни животни в района на първото засечено огнище на болестта в с. Воден, Ямболско, и още две стада в странджанското село Кости, общ. Царево. Протоколът от изследванията, доказващи чума, е с дата 19 юни 2018 г. и е на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт (НДНИВМИ) – София. На 23 юни резултатите са били потвърдени от референтната лаборатория на ЕС за чума по дребни преживни животни CIRAD – Франция. Всичко това е видно от заповедта за изтребване на животните във Воден от 25 юни, публикувана на сайта на БАБХ.

От хронологията прави впечатление, че е била нужна една седмица  на нашите власти да вземат решение за евтаназия на животните в Ямболско. За сметка на това овцете и козите в Странджа са избити светкавично, като стопаните им Венко Георгиев и Атанас Петров са получили устни уверения от хората с бели престилки, че стадата са  болни от чума.

На 27 юни вечерта младият фермер Венко Георгиев е публикувал във Фейсбук профила си снимки на своето стадо. От тях се вижда, че породистите животни, 200 от които под селекционен контрол, кротко пасат, охранявани от каракачански кучета, и не дават никакви признаци на заболяване, нито подозират че кончината им е близо.

Заповедта на д-р Дамян Илиев за умъртвяване на стадата. е от 28 юни. В нея е наредено директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – Бургас да организира “принудително убиване по хуманен начин” на всички дребни преживни животни в село Кости, а именно овце и кози. Д-р Георги Митев, шеф на ОДБХ-Бургас е действал светкавично и животните са евтаназирани, същия ден е спряно и изкупуването на овче мляко. В заповедта си д-р Илиев се позовава на резултатите от НДНИВМИ, не са цитирани референтни данни от лабораторията на ЕС във Франция.

Заповед БАБХ чума по овцете София

Заповедта на д-р Илиев за избиванена овцете в с. Кости

В документа е записано още, че се определя 10-километрова наблюдавана зона, около с. Кости, в която влизат селата Българи, Кондолово, Изгрев и Бродилово от общ. Царево, както и село Граматиково в общ. Малко Търново, в което все още се отглеждат около 200 овце. Местните фермери казаха пред Агроновините, че в с. Кости не е останала и една овца, в с. Българи имало десетина животни, а в с. Изгрев и с. Кондолово нямало стада.

От заповедта на д-р Илиев обаче се разбира, че животните и козите в тези села тепърва ще се броят и идентифицират в системата ВетИС. Фермите в петте села ще се проверяват за чума веднъж седмично като резултатите ще се документират, а от животните ще се взима очен секрет и серум.

Споделете.

Коментирайте

Close