Вкуси България със SlowTours.bg

6 стайни растения, които ни предпазват от болести и стрес

0

Токсините у дома влияят на нашето здраве много повече, отколкото предполагаме. Те увеличават риска от алергии, астма, възпаления, дихателни проблеми. Освен че освежават, стайните растения правят много повече за цялото домакинство – те подобряват настроението, стимулират творческите нагласи, намаляват нивата на стрес, увеличават производителността, осигуряват спокойствие, поддържат нивата на влажност в помещенията, произвеждат кислород и естествено филтрират замърсителите на въздуха.

Стайните растения повишават качеството на живот в затворени помещения, където сухият въздух причинява множество заболявания като дихателни проблеми, възпалено гърло, настинки. Стайните растения помагат да се поддържат и повишават нивата на влажност, като в същото време те произвеждат и отрицателни йони, подобно на много модерни въздухопречистващи машини.

Отрицателните йони ефективно филтрират всички частици във въздуха като прах, спори на плесени, бактерии и алергени. Проучванията показват също, че наличието на отрицателни йони увеличава психичното здраве, производителността и общото благосъстояние. Някои домашни растения естествено филтрират замърсители на въздуха като толуен, формалдехид, трихлоретилен, ксилен и бензол.

Ето кои растения можете да сложите в спалнята си

Лавандула: намалява тревожността и стреса

ЛавандулаЛавандула (Lavandula) е род растения от семейство Устноцветни. От нея се прави често използвано етерично масло. То не само мирише прекрасно, но също така може да намали тревожността и стреса, да балансира сърдечния ритъм, да подобри съня и да успокои неспокойните бебета.

 

Жасмин: спомага за подобряване на качеството на съня

ЖасминЖасминът (Jasminum) е род растение от семейство Маслинови, което често се среща на открито, но може да живее и на закрито. Той излъчва аромати, които подобряват съня и подпомагат концентрацията. Жасминът потиска депресията и гнева.

 

Алое Вера: подобрява цялостното качество на въздуха

Алое вераАлое Вера (Aloe vera) е тропическо растение от семейство Асфоделови. Често се използва в билковата медицина от началото на първи век след Христа. Растението има превъзходната способност да увеличава нивото на чистия кислород във въздуха.
 

Розмарин: подобрява паметта

РозмаринРозмаринът (Rosmarinus officinalis) е многогодишно тревисто растение с дървенисто стъбло и миризливи вечнозелени игловидни листа. Член е на семейството на ментата и мащерката Устноцветни, което включва и много други билки и подправки. Доказано е, че розмаринът е ефективен за увеличаване на паметта, както и за цялостното качество на въздуха в помещението.

Меч: предотвратява главоболието

Меч, сансевиераРастението меч, известно още като сансевиера (Sansevieria), е от семейство Лилиеви и произхожда от Западна Африка. Доказано е, че е изключително ефективно при лечение на главоболие, дразнене на очите и респираторни проблеми. То може да помогне и за повишаване на общите нива на енергия.
 

 

Английски бръшлян: намалява риска от мухъл

Английски бръшлянАнглийският бръшлян (Hedera helix) е безспорно едно от най-известните градински, катерливи растения, използвани за озеленяване. Доказано е, че намалява плесените във въздуха с 94%, а това има значителна полза за тези, които страдат от алергии или дразнене на белите дробове.

Споделете.

Коментирайте

Close