Вкуси България със SlowTours.bg

7 двойки растения, които не бива да засаждате в съседство

0

Ако се чудите защо въпреки добрите семена, разсад, напояване и торене реколтата от зеленчуци е лоша, помислете дали правилно засявате различните зеленчуци и подправки. Растенията, както и хората, се характеризират с взаимна симпатия и антипатия: съседството с едни култури им се отразява добре, а с други има катастрофален ефект.

Учените наричат взаимната “неприязън” между живите организми (растения, гъбички или микроорганизми) алелопатия. Това явление се обяснява с факта, че един от организмите отделя определени химични вещества, които забавят или напълно възпрепятстват развитието на друг. На този принцип, например, се основава действието на антибиотиците.

Ето седем двойки растения, които не бива да засаждате заедно, ако искате да имате богата и качествена реколта.

Лук и грах

Лук и грахРастенията лук и грах се смятат за злонамерени врагове. Всички видове лук и праз потискат растежа на граха. Фатално е и засаждането на грах в съседство с чесън.

Най-добре е да засадите граха в близост до моркови, ряпа, краставици, магданоз или алабаш.

Картофи и домати

Картофи и доматиПричината за взаимната непоносимост между картофите и доматите няма нищо общо с мистериозния феномен на алелопатията. Тясната връзка между тези култури е виновна за всичко. Картофите и доматите принадлежат към семейство Картофови и следователно в семейната “анамнеза” имат едни и същи болести, страдат от едни и същи вредители.

Отглеждането на домати и картофи в съседство води до нежелана размяна на вредители и болести. Същото правило важи и за други представители на семейството: чушките и патладжаните също не трябва да се засаждат до картофи и домати.

Пипер и боб

Пипер и бобПрепоръчително е да не отглеждате чушки и бобови растения близо едни до други. Тези култури често стават жертви на антракноза – гъбична болест, която се проявява в образуването на черни петна, язви по стъблото и листата на растенията и окапване на плодовете.

Антракнозата често засяга тиквовите култури – краставици, пъпеши, тиквички, дини, ягодоплодните храсти – малини, цариградско грозде, френско грозде, ягоди. Тези растения не трябва да се засаждат до пипер, грах и боб.

Моркови и копър

Моркови и копърАгрономите все още не могат нито да потвърдят, нито да оспорят теорията, че копърът забавя растежа на морковите. Мит или не, но опитът на повече от едно поколение фермери показва, че тези две култури не трябва да се засаждат в съседство.

Смята се, че растежът на морковите се потиска също от анасон и магданоз. Но грахът, спанакът и лукът, напротив, влияят благоприятно на зреенето на кореноплодните зеленчуци.

Зеле и грозде

Зеле и гроздеДруга, необяснима от научна гледна точка теория, казва, че лехите със зелето трябва да са възможно по-далече от асмата и лозето. Смята се, че близкото съседство на тези две култури влошава вкуса на плодовете на гроздето.

Може да няма научна обосновка за това твърдение, но то е на повече от 2000 години и си струва да помислите.

Културите, които е добре да се засаждат в съседство с асми и лозя, са рози, исоп, босилек, здравец, риган. Те прогонват вредителите със силната си миризма. До лозето можете да засадите още грах, боб, детелина, къпини. Зелето обича “компанията” на копър, мента, лайка, розмарин, градински чай, мащерка.

Маруля и броколи

Марули и броколиИзследванията показват, че семената от марули не се развиват добре в лехи, в които са се отглеждали преди това броколи. Салатата не вирее добре и в непосредствена близост до този зеленчук. Веществата, които броколите отделят в почвата, потискат растежа на марулите.

Зеленчуци, които благоприятстват растежа на зелените салати, са различните видове лук, краставици, ряпа, ягоди, невен, цвекло.

Хрян и червено цвекло

Хрян и червено цвеклоКрайно нежелателно е хрянът да се сее до червеното цвекло. Същото важи и за някои видове боб. Не по-малко щети на хряна му носи и близостта на слънчогледа.

За сметка на това хрянът вирее добре в съседство с броколи, карфиол, маруля, аспержи и лук, нещо повече – тези комбинации се препоръчват на градинарите.

Споделете.

Коментирайте

Close