Вкуси България със SlowTours.bg

80 на сто от експорта на българско вино е за Русия

0

Около 80 на сто от произведеното в България вино е за руския пазар. От цялото количество български вина,  65% са за експорт, показват данните на Асоциацията на износителите на вино. През 2012 г. са били произведени 100 млн. литра вино.

Страната ни е най-добра в производството на червени вина. Страни, които отскоро проявяват интерес към нашата продукция, са Индия, Сингапур и Канада.

Пазарите, които са атрактивни за България, са САЩ, Япония, Хонконг, Индия, дори Бразилия и Мексико, смята Галина Нифору, председател на Асоциацията на износителите на вино. “Европейският пазар е доста наситен и е много трудно да се пробие. Изнасяме и за Скандинавските страни, Белгия, Германия, Англия, но вече не в такива големи количества, както преди. Виното, което експортираме за пазарите в Полша и Чехия, е в нисък ценови сегмент. Най-големият пазар за българските винопроизводители остава Русия, но и там изнасяме евтини вина. Затова трябва да променим имиджа на България и да се позиционираме в по-високите сегменти, за да могат нашите производители да печелят”, смята Нифору.

Производството на вино у нас е свито заради икономическата криза. През 2012 г. износът ни е бил със 7,4% по-висок, но въпреки това нивата са същите, като през 2005 г.Все пак има трайна тенденция към повишаване на произведените количества.

Българските винари продължават да посочват като основен проблем слабото промотиране и реклама на нашето вино зад граница. От Асоциацията на износителите на вино са се заели да организират рекламна кампания, като основните таргет групи са в  САЩ, Индия и Китай. На винения фестивал в Милано са участвали 30 изби от Балканите, 12 от които български.

Има идея виното от региона на Балканите да се популяризира под обща марка при съвместно представяне в чужбина. “Балканите се нуждаят от съвместно излизане на международните пазари”, категоричен е председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Това е и целта на втория Балкански винен конкурс и фестивал, който ще се проведе от 16 до 19 май в София.

Над 60 изби от 10 държави ще се включат в конкурса. Българските участници ще са около 50. Тази година форматът се разширява – в надпреварата за приза ще участват вина и от Армения, Грузия, Унгария, Чехия. Журито ще бъде съставено от експерти от над 15 страни, сред които Русия, САЩ, Англия и Гърция. Председател е Константинос Лазаракис от Гърция, все още единственият Master of Wine на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа. Още двама Masters of Wine ще съдийстват на тазгодишното второ издание на конкурса – Кристи Кентърбъри от Ню Йорк, сертифициран сомелиер от Court of Master Sommelier, винен писател и баер за вериги супермаркети и ресторанти и Андреас Викхоф от Австрия, управляващ директор на Premium Estates of Austria – организация на водещи винарски изби в Австрия.

По думите на Галина Нифору, при съвместно излизане на международни пазари Балканите заемат пето място в света като производители и износители на вино след Франция, Италия, Испания и САЩ.

Споделете.

Коментирайте

Close