BASF InVigor

Африканска чума по свинете засечена в Девня

0

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри умряло от Африканска чума по свинете диво прасе в землището на град Девня. Това е първият случай на заболяването у нас за 2019 година. Сигналът е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна.

Мъртвият 70-килограмов глиган е открит от ловците на около 18 км от село Тутраканци, където в края на август 2018 г. бе обявено първото и засега единствено огнище на заболяването при домашните свине. Въпреки мащабната информационна кампания от страна на БАБХ, представителите на ловната дружинка са транспортирали умрялата дива свиня до имот в девненския квартал Повеляново. След взетите проби и с протокол от Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт заболяването Африканска чума по свинете е потвърдено.

Заради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, Африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата, болестта предизвиква мащабни икономически загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close