Вкуси България със SlowTours.bg

Африканската чума влезе в индустриален свинекомплекс в Русенско

0

Индустриален свинекомплекс в село Николово, област Русе, е  засегнат от болестта Африканска чума по свинете.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди новото огнище на заболяването. Взети са проби, които са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете от Националната референтна лаборатория.

Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния, където болестта върлува от миналата година. Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл. В него се отглеждат общо около 17 000 броя свине от различна възрастова категория.

Областната дирекция по безопасност на храните в Русе (ОДБХ-Русе) е забранила движението на свине към и от обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3-километровапредпазна зона.

В 10-километровата надзорна зона се намира една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и лични стопанства.

Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10-километровата зона. ОДБХ-Русе ще извършва клинични прегледи на домашни свине в населени места, както и ще се вземат проби за вирусологично изследване с цел гарантиране откриването на заболяването Африканска чума по свинете.

 

Споделете.

Коментирайте

Close