Вкуси България със SlowTours.bg

Агроминистерството с експортна стратегия за сектор „Плодове и зеленчуци“

0

Министерството на земеделието е написало експортна стратегия за сектор „Плодове и зеленчуци“, която има за цел да се постигне преодоляване на съществуващия дисбаланс между износа и вноса.

Това е стъпка за повишаване затвърждаването на съществуващите ни пазари и да ги разшири. По този начин ще се стимулира, както вътрешното производство, така и експортът на български плодове и зеленчуци“, каза зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов при официалното откриване на третото издание на форума InteliFresh 2020, който се провежда в момента в Интер Експо Център – София под мотото „От градината до щанда“.

InteliFresh 2020

Форумът InteliFresh 2020 събира експерти и бизнес

Стратегията вече е представена пред браншовите организации и се очакват бележки и допълнителни текстове от тях, които да спомогнат за реализирането на идеята.

Нашата основна цел е земеделските производители да имат предвидимост на своите доходи и да бъдат конкурентноспособни, както на европейските, така и на международните пазари“, подчерта Чавдар Маринов.

През последните години брутната добавена стойност от аграрния сектор формира около 4-5% от икономиката на страната, посочи Маринов и отбеляза ръст при родното производство, което е обвързано с увеличаване на реколтираните площи.

„През 2018 г. общото производство на плодове достига 229 хил. тона, а на зеленчуци – 841 хил. тона. През последните пет години, експортът при зеленчуците бележи тренд към увеличение, като през 2018 г. е 134 млн. щ.д.“.

При вноса на зеленчуци увеличението е със значително по-слаби темпове. Сравнително добри конкурентни позиции на чуждите пазари имат бобовите зеленчуци, оранжерийните домати и краставици, а от 2018 г. и картофите, изтъкна зам.-министърът.

За същия период, при плодовете стойностният обем на износа от България също се увеличава за последните пет години, като ръстът достига почти 125 млн. щ.д.  „В разглеждания петгодишен период не се наблюдава съществена промяна на внесените количества в обеми от ябълки, праскови, кайсии, сливи и круши“, добави още Чавдар Маринов.

Форумът InteliFresh 2020 представя успешни и дълготрайни бизнес решения, а на разположение на участниците са водещи български и международни доставчици на технологии, за да споделят своя опит в грижата за овошките и зеленчуците, иновациите за прецизно и автоматизирано производство, подготовката на продукцията за пазара – от следберитбената обработка, през окачествяването, сортирането, опаковането и съхранението.

Споделете.

Коментирайте

Close