Вкуси България със SlowTours.bg

Акционер на „Монсанто“ внесе иск срещу сливането с „Байер“

0

Акционер на „Монсанто“ внесе съдебен иск срещу собствената си компания, за да блокира сливането й с германския химически гигант „Байер“. Делото е заведено в съда на щата Мисури, съобщава Bloomberg. Инвеститорът твърди пред съда, че директорите на „Монсанто“ (Monsanto&Co.) са нарушили своите отговорности към акционерите, понижавайки акциите на компанията до 128$ за дял, което съвпада точно с цената, която „Байер“ (Bayer) иска. В действителност тези акции са много по-скъпи и на практика сливането ще доведе до непредвидени финансови разходи по сделката, смята акционерът.

Пред съда адвокатите на „Монсанто“ са пледирали, че делото трябва да се гледа в Делауеър, където е базирана „Монсанто“. Окръжният съдия Джон Уорнър е отхвърлил иска на инвеститора по искане на „Монсанто“, оставяйки възможност той да бъде внесен повторно. Говорителят на компанията Сара Милър коментира, че са удовлетворени от решението на съда. Адвокатът Джон Кийтинг, представляващ интересите на инвеститорите, не е бил открит за коментар на мобилния си телефон.

Сливането между германския концерн за лекарства и продукти за земеделието, животновъдствoто и здравеопазването „Байер“ (Bayer) и американския производител на семена, пестициди и хербициди „Монсанто“ (Monsanto) бе обявено през септември. Американската компания бе придобита за 66 млрд. долара. Според официалната информация, разпространена от двете компании,

акционерите на „Монсанто“ ще получат по 128 долара за дял. Това е с 21 на сто над стойността на акция на американската компания на Нюйоркската фондова борса при закриването на последната сесия и с 44 процента по-скъпо спрямо 9 май 2016 г., когато бе направено предложението за покупката.

Сделката ще бъде финансирана с налични средства, посочиха от „Байер“. Очаква се сливането да бъде приключено до края на 2017  г. и да бъде сформиран „глобален лидер в областта на селското стопанство. В случай обаче, че придобиването бъде възпрепятствано от антимонополните органи, германците ще платят на „Монсанто“ 2 млрд. долара неустойка,

съобщи преди време МедиапулБГ. Агенция Блумбърг припомня, че

в момента отрасълът за производство на генномодифицирани семена преживява период на интензивна консолидация. През декември 2015 г. сливането си обявиха фирмите „Дюпон“ (DuPont Co.) и „Дау Кемикъл“ ( Dow Chemical Co.), а през февруари 2016 г. „Чайна Нешънъл Кемикъл Корп.“ (China National Chemical Corp.) се договори за покупката срещу 43 млрд. долара на швейцарската „Синджента“ (Syngenta AG), която пък на свой ред преди време проявяваше интерес към „Монсанто“.

Придобиването на „Монсанто“ ще измени значително продуктовото портфолио на „Байер“. Традиционният сегмент на здравеопазването ще намали своя дял в приходите. Разработването на продукти за земеделието се очаква да носи половината от постъпленията в близкото бъдеще спрямо 30% през 2015 г. Химикалите за земеделските производители са генерирали близо 12 млрд. долара приходи за миналата година, а при „Монсанто“ общите продажби са 15 млрд. долара.

Сн. MarketWatch

Споделете.

Коментирайте

Close