Вкуси България със SlowTours.bg

Американска компания произвежда „българско кисело мляко“ в Тексас

0

Американска фирма произвежда българско кисело мляко в Остин, щата Тексас. За разлика от млякото „Тримона“, произвеждано в околностите на Ню Йорк от компанията на пловдивчанина Атанас Вълев, „White Mountain Bulgarian Yoghurt“ и създателите му нямат нищо общо с България.

Компанията е основана през 80-те години на ХХ век от Робърт Рийд Мъри и има приблизително 100 000 долара годишни продажби. Интересът на фамилията Мъри към здравословното хранене датира още от 60-те години на ХХ век. И до днес едно от производствените направления е храната за вегани и вегетарианци.

„White Mountain“ произвежда кисело мляко, което брандира като гурме български йогурт (Bulgarian Yogurt) с 24-часова ферментация, благодарение на която съдържанието на лактоза в крайния продукт е намалено. „Нашето кисело мляко не съдържа сгъстители, стабилизатори, консерванти или каквито и да било добавки. Използваме само две съставки: мляко и млечна култура“, казват от компанията.

Български йогурт Българско кисело мляко в САЩ

Българско кисело мляко от Тексас

Закваската е от бактериите L. Acidophilus, L. Bulgaricus, S. Thermophilus, B. Bifidum. Суровината идва от малки и средни ферми в Тексас, като говедата са хранени основно с трева от паша или сено и със зърнена смес по време на доене. Млякото се продава в пълномаслен и обезмаслен вариант в стъклени бурканчета и много се харесва на повечето български емигранти в САЩ.  „Доста близко е по вкус до нашето кисело мляко. Не бих казал, че е съвсем същото, но е най-доброто, което според нас има на пазара в Лос Анджелис“, казва Тодор Узунов.

Няма никакви законови ограничения американски компании да произвеждат кисело мляко и да го продават като българско, тъй като след провала на преговорите между Съединените щати и Европейския съюз все още няма подписано двустранно търговско споразумение. Българското кисело мляко може да има търговска защита срещу имитации на територията на Европейския съюз, след като бъде вписано като защитено наименование за произход (ЗНП) в Европейския регистър.

Български йогурт Българско кисело мляко в САЩ

Йогурт с „български“ вкус във Франция

И докато процедурата за защитата на българското кисело мляко е задвижена на национално ниво в Министерството на земеделието, храните и горите, във Франция продължават продажбите на „йогурт с български вкус“, брандиран като „Yaourt goût Bulgare“. Производител е френската компания „Biochamps“. Две кофички по 0,125 кг се продават за 1,11 евро.

Неотдавна Гърция осъди Чехия за производство на гръцки йогурт и започна процедура да го защити от имитации. Чешката република се съгласи да спазва правилата на ЕС и забрани на мандрите си да етикетират своите продукти като гръцко кисело мляко.

Споделете.

Коментирайте

Close