InVigor_Promo

Антракс по овце в Северна Македония, горят животните в Кичевско

0

Болестта антракс е засечена по овце в Северна Македония, потвърди македонската Агенция по храните и ветеринарните дейности. Заразната болест, която е опасна и за човека, е установена по овцете в района на Кичево, на около 300 километра от югозападната граница на България. Засега няма заразени хора, твърдят властите пред скопския телевизионен канал “Телма”.

Болестта антракс, известна още с наименованията синя пъпка и сибирска язва, е остро заразно заболяване, което се причинява от бактерията Bacillus anthracis. Характеризира се с тежка интоксикация. Представлява зооноза, която се разпространява главно чрез трупове на заразени и умрели домашни и диви животни. Най-чувствителни към болестта са кози, овце, елени следвани от говеда и биволи.

Свинете притежават известна устойчивост, но въпреки това боледуват от т.нар. гърлена форма на антракс. Човекът е по-слабо чувствителен от преживните и конете, но е по-възприемчив от свинете. По хората синята пъпка се разпространява чрез контакт със заразени животни, заразена почва, месо и предмети, имали досег с трупа. Опасно е и ако бактерията попадне в тялото чрез рана върху кожата.

“В село Долно Строгомище, Кичевско, мъртвите животни под надзора на ветеринарен лекар са изгорени, а фермата е старателно почистена и дезинфекцирана. Засега болестта е открита само в една ферма, а съседните стопанства са под наблюдение”, уверяват македонските ветеринарни власти. Симптомите на антракс са подобни на тези при грип. Наличието на заболяването се потвърждава с биопсия от кожата. За да предотврати разпространението на болестта по животните в село Долно Строгомище и да премахне опасността от заразяване на хората, Агенцията по храните и ветеринарните дейности е разпоредила ваксинация на животните срещу антракс.

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ разпространи информация, че правителството от известно време знае за болестта антракс в някои части на Северна Македония, но се опитва да прикрие случаите. Властите призоваха темата да не става повод за политически спекулации и увериха, че са взети всички необходими мерки за профилактика на антракс. През последните десет години болестта е била засечена на два пъти в Северна Македония – през 2009 г. във Велес и през 2015 г. в с. Раович.

loading...
Споделете.

Коментирайте

Close